Friss hírek

2009.08.31. 12:36

Mobilszámok: január közepétõl a hétjegyû számok nem hívhatóak, csak a 11 jegyûek

<p>Január 15-étõl már csak tizenegy jegyû mobiltelefonszámokat lehet hívni hálózaton belül is, hétjegyû számokat nem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a telefonszámok eredeti hét jegye elé kell tárcsázni a 06-ot, a 0006-ot vagy a +36-ot és a körzetszámot. Sokan egyébként már most is így telefonálnak, nagy újdonság tehát nem lesz ebben, és maguk a telefonszámok sem változnak. A mobilszolgáltatók ugyanakkor az eddiginél több telefonszámot adhatnak majd ki ügyfeleiknek, olyanokat is, amelyek nullával vagy egyessel kezdõdnek.</p>

A fogyasztóknak gyakorlatilag semmit nem jelent majd a számozás rendjének január közepi változása, hiszen sokan már most is használják az elõhívókat, külföldön pedig ezek elengedhetetlenek a hazatelefonáláshoz.

Most az adott mobilhálózaton belül még lehet hívni hétjegyû számokat, január 15-e után már nem: az elõhívók után kell ütni a 20-as, 30-as vagy 70-es mobilos körzetszámot, a készülékek telefonkönyvében is így kell elmenteni a számokat - mondta a Független Hírügynökségnek Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivõje.

Ha valaki január 15-e után elõhívó és körzetszám nélkül tárcsáz mobilszámot, akkor sikertelen lesz a hívás. Maguk a telefonszámok egyébként a régiek maradnak. A változtatást a számhordozhatóság indokolja: most bizonytalan ugyanis, hogy hét számjegy tárcsázásával a hívó azt éri-e el, akit akart.

Újdonság lesz, hogy január közepétõl a három mobilszolgáltatónál olyan telefonszámot is kaphatnak az ügyfelek, amelyek eredeti hét számjegye 0-val vagy 1-gyel kezdõdik - most erre még nincs lehetõség. Ezzel bõvülhet az a számkészlet, amellyel az NHH gazdálkodhat, és amelyek használatáért a szolgáltatók fizetnek az államnak.

A szolgáltatóknak kötelességük idõben értesíteni ügyefeleiket a változásról, számukra jogszabály írja elõ, hogy ezt december 15-ig meg kell tenniük. A Nemzeti Hírközlési Hatóság egyelõre nem tervezi, hogy külön kampányt indítana ebben az ügyben..

Az NHH szóvivõje szerint lesz változás a vonalas telefonszámoknál is, ennek idõpontját azonban még nem jelölték ki, és részletek sem tudni. Már elkezdték áttekinteni a szakemberek a teljes magyar telefonszámozási rendszert, de eredmények még nincsenek. Egységes számozási rendszer kialakítási a végsõ cél, hogy a telefonszámok még véletlenül se keveredjenek. Ennek a folyamatnak fontos része a január 15-étõl életbe lépõ változás - tette hozzá Márton György.

Az NHH adatai szerint július végére a három mobilszolgáltató teljes ügyfélszáma 11 millió 888 ezer volt, és júliusban 3 188 számot hordoztak összesen a három cégnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!