Küldjön hírt – Elismerés Ózd város egykori diákjának és szerzőtársának

Akt.:
Küldjön hírt – Elismerés Ózd város egykori diákjának és szerzőtársának
Gyöngyös – A Magyar Tudomány Ünnepén immár 12. alkalommal rendezett konferenciát a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola.

Ez alkalommal november 11-én „Okos innovációk − okos társadalom”címmel szervezték rendezvényüket, amelyet Helgertné Dr. Szabó Ilona Eszter rektor nyitott meg. Ezt követően több előadás hangzott el. Elsőként Prof. Dr. Dinya László egyetemi tanár a „Gyorsuló technikai fejlődés és társadalmi következményei” címmel tartotta meg előadását. Végül Dr. Racskó Péter egyetemi docens előadása zárta a kimagasló tudományos események bemutatását szolgáló előadássort.

Ezután díjazták a Phd. fokozatot szerzett főiskolai oktatókat, majd azokat a fiatal kutatókat, akik a Journal of Central European Green Innovation magyar-angol nyelvű elektronikus folyóiratban publikáltak. Írásaikat a szerkesztőbizottság és az olvasóközönség a legkiválóbbnak ítélte. Többek között ezen kutatók sorában vette át a Zöld Magyarországért Díjat Gerencsér Anett és Széplaky Eszter okleveles közgazdászok, akik a Budapesti Corvinus Egyetem egykori diákjaiként a Kazincbarcikai kistérség három településén, Ragály, Trizs és Alsószuha falvakban végeztek kutatásokat.

Tanulmányuk angol címe „EMPLOYMENT OPPORTUNITIES IN THE KAZINCBARCIKA MICRO-REGION, FOCUS ON THE SOUTH GÖMÖR VILLAGES OF TRIZS, RAGÁLY AND ALSÓSZUHA – Foglalkoztatási lehetőségek a Kazincbarcikai Kistérségben – fókuszban a dél-gömöri falvak: Trizs, Ragály, Alsószuha”.

A kutatás érdekessége, hogy a szerzőpáros – Gerencsér Anett keszthelyi, Széplaky Eszter volt ózdi diákként – felvázolta azokat a helyi hagyományokra épülő innovációs lehetőségeket, amelyekkel az egyre fogyó lélekszámú településeken kellő akarattal, optimizmussal és testre szabott pályázatok elkészítésével (megnyerésével) hogyan lehet alkalmazkodni a jövő kihívásaikhoz és miként lehet megfelelő munkahelyteremtéssel élhetővé tenni a gömöri falvakat.

A konferencia zárszavában Dr. Roósz András a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Miskolci Területi Bizottság elnöke beszélt a jövő útjáról, a bekövetkező változásokról, majd elismerését fejezte ki a díjazottaknak.

– Kerékgyártó Mihály –