Küldjön hírt – Az ózdi Csépányi Ottó csodái

Küldjön hírt – Az ózdi Csépányi Ottó csodái
© Fotó: Kerékgyártó Mihály
Ózd – Csak csodálni tudom a ny. Csépányi Ottó okleveles mérnök, terület-és település fejlesztő menedzser tehetségét, tevékenységét aki egyben még festőművész, író és költő is. Művész neve: Péci-tót Ányos.

Amikor beléptem az otthonába azt hittem, hogy eltévesztettem a házszámot és egy képtárba toppantam be, de gyorsan kiderült, hogy jó helyen járok. Vendéglátóm tárlatvezetését követően a kérdezz-felelek következett.

-Csépányi úr ! Mikor vette kezdetét a “festői története ?

– Először is azzal kezdeném, hogy Arló községben láttam meg a napvilágot. Akkor 1930. november 12-őt mutatott a naptár. Alig múltam öt éves amikor apukámtól kaptam egy paletta vízfestéket és néhány ecsetet. Eleinte csak másolni kezdtem a nekem tetsző képeket. Iskolás koromban a diáklányoknak az akkor divatos emlékkönyvükbe sok-sok rajzot készítettem. Később már a tanárok is igénybevették rajzkézségemet – mondta Csépányi Ottó.

A továbbiakban még sok mindent megtudtam róla. Az első olajképet, – vászonra – 14 éves korában festette. Gimnazista volt, amikor a földrajz tanára vele festetett szemléltető térképet és egyebeket.

Hosszabb idő telt el, amikor komolyabban kezdett festegetni. Eleinte csak vízfestékkel részben a természet után, részben a képzelete nyomán.

Közben alapítótagja lett az Ózdi Képzőművészeti Körnek,majd a budapesti Vasas Szakszervezeti Képzőművészeti Körnek. Évente táboroztak az ország különböző részein ahol számos mű született.

A képekről, album is készült, melyben megtekinthető, csaknem valamennyi alkotás. A regisztrált képek száma 214, ebből a festőművész tulajdonába már csak 58 darab található. A többi önálló életet él különböző helyeken. ( Eladva vagy elajándékozva ). Az alkotó képei 8 önálló és 11 közös kiállításon vettek részt az évek folyamán. A festészet mellett, az irodalom is megfertőzte. Írt négy regényt, egy esszét, és több mint 1500 verset.

Többek között még azt is megtudtam, hogy Csépányi Ottó a gimnáziumi érettségi után, még négy diplomát szerzett. Az utolsót 70 éves korában. Rendszeresen tornázik,gyógyszereket nem szed. Gyógynövényekből készít rendszeresen teát amelyből hetente elfogyaszt 1-2 litert.
Elvem, hogy még alkotni tudok, addig élek is… ! – mondja mosolyogva beszélgetésünk végén a vendéglátóm.

– Kerékgyártó Mihály –