Helyi közélet

2015.02.17. 08:39

A foltvarrás leírhatatlan varázsa

Szerencs - Három éve ragadta magával a varrásnak ez az ága. Arcok a megyéből: Horváthné Szegedi Bea.

Szerencs - Három éve ragadta magával a varrásnak ez az ága. Arcok a megyéből: Horváthné Szegedi Bea.Horváthné Szegedi Bea foltvarró munkáiból nyílt kiállítás a szerencsi Rákóczi-várban.

„Megfertőzve”

Hivatalosan patchwork kiállításnak hívják, de én nem szeretem ezt a szót, sokkal kifejezőbb a foltvarrás – mondja Szegediné Horváth Bea.

– Vagy foltvarázs – vetem közbe.

– Akár az is. A varrással egészen kiskoromban „fertőződtem” meg. A nagymamám velünk egy utcában lakott, és amikor a szüleim dolgoztak, gyakran voltam nála az unokatestvéreimmel együtt. Ők az udvaron játszottak, én meg ott ültem a nagymamámnál a varrógépénél és hallgattam a történeteit.

– Olyan kézzel beindítós, majd lábbal hajtós varrógép volt?

– Igen. Nagyon összehangolt munkát igényel egy ilyen varrógép kezelése, leginkább az autóvezetéshez tudnám hasonlítani. Szóval hallgattam a nagymamám meséit, történeteit, miközben alig vártam, hogy egy kicsit a varrógéphez ülhessek. 14 éves voltam, amikor a nagymamám vett nekem egy varrógépet, amelyik még most is megvan, de már ritkán használom, ma már inkább egy korszerűbb géppel varrok, de a nagymamám gépét is őrzöm.

A Hegyalján kezdődött

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy rögtön következett a foltvarrás.

– Körülbelül három évvel ezelőtt kimentem a Hegyalja piacra és ott láttam foltvarrásokat. Akkor azt mondtam, hogy ilyet én is tudok csinálni. Az egyik kolléganőm azt mondta: Hát akkor csináld! Amikor hazamentem, miszlikbe szedtem a férjem egyik farmeringét és csináltam belőle egy kézitáskát. Azóta, amikor csak tehetem, ezzel töltöm a szabadidőm egy részét, már amennyit a munkahely, az otthoni munka és a gyerekek után tudok szakítani, mert ezek rovására nem mehet ez a hobbim.

– Saját kompozíciók, máshonnan ellesettek, vagy menet közben alakulnak ki a munkák?

– Van, ahol csak a formának adok egy keretet. Az interneten számos sablont, szabásmintát lehet találni, onnan is rengeteget töltök le, majd a saját színvilágommal egészítem ki, vagy akár változtatok rajta és természetesen vannak olyan munkáim, amelyeket én tervezek és valósítok meg, így nem lehet egyik változatot sem kizárólagos igennel megválaszolni.

– A kiállítás ötlete kitől származott?

– Csider Andor, a Szerencsi Művelődési Központ igazgatója látta már a munkáimat, és a közelmúltban felkért, hogy csináljak egy kiállítást belőlük. Rendkívül megtisztelőnek tartottam a felkérést, és igent mondtam.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában