Helyi közélet

2011.09.28. 07:40

Jegyzet: Valljuk meg!

<em>Feleljen a jövőért! – az októberi népszámlálás központi szlogenjével semmi bajom. Hiszen a negyvenezer kérdezőbiztosnak nem pusztán az a feladata, hogy darabra leltárba vegye a lakosságot</em>. <strong>Peitl Róbert jegyzete.</strong>

Feleljen a jövőért! – az októberi népszámlálás központi szlogenjével semmi bajom. Hiszen a negyvenezer kérdezőbiztosnak nem pusztán az a feladata, hogy darabra leltárba vegye a lakosságot. Peitl Róbert jegyzete. Sokkal többről van szó: A népszámlálási adatok ismeretében megalapozottan lehet gazdasági, egészségügyi, oktatási, szociális, kulturális fejlesztéseket tervezni és lebonyolítani. Hatékonyabban pályázhatunk az európai uniós támogatásokra. Épp ezért a válaszadás kötelező, kivételt képeznek ez alól az érzékeny – nemzetiségre, anyanyelvre, vallásra, tartós betegségre, fogyatékosságra vonatkozó – kérdések, amelyekre a válaszadás önkéntes.

„Népszámláláskor valljuk meg, hogy katolikusok vagyunk!” – a Magyar Katolikus Egyház harsány kampányszlogenjével, mely óriási hirdetőtáblákon, felugró internetes reklámokban „eligazítja” az aktív és a potenciális „híveket” – megvallom, nem vagyok megbékélve. Szelíd erőszakkal – a felszólító mód erre utal – ad útmutatást arra, hogy miként válaszoljunk egy szenzitív kérdésre. Nem lepődnék meg, ha az egyházbarát magyar állam által levezényelt népszámlálás várható eredményeinek értelmezése sokakban kételyeket ébresztene.

Ha beírjuk, hogy katolikusok vagyunk – valljuk meg, nagy bajunk nem lehet belőle. Az igazmondásról nem szól a népszámlálás. Feleljünk a jövőnkért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában