Küldjön hírt – Alkot, segít, példát mutat

Akt.:
Alkot, segít, példát mutat
Alkot, segít, példát mutat
Ózd – Fekete-Vincze Beáta, aki 18 éves koráig Ózdon élt, gyerekkora óta nagyon szeret festeni, rajzolni. Mostanában portrékat készít, rajzaival gyűjtést szervez az egyik közösségi oldalon s naponta posztolja élethű rajzait.

Kerékgyártó Mihály: – Beáta! Hogyan kezdődött a rajz iránti végtelen szeretete, azt is mondhatnám “mániája”?

Fekete-Vincze Beáta: – Nagyapám testvére festő volt, és emlékszem arra, hogy a nagymamáméknál a bejárattal szemben volt egy alkotása amit mindennap megcsodáltam. A másik élményem már sokkal későbbi. Krasznahorkán voltunk a várban, és ott láttam egy olyan festményt, ahol a hölgy ruhája úgy volt megfestve, hogy még a varrás is látszódott. Ez is nagy hatással volt rám. Ezt követően azonban divatterveket készítettem minden mennyiségben. Divattervező szerettem volna lenni. Anyukám nagyon sok mindent varrt nekem a kedvemért. A kezdetleges ruhaterveimet nemrég találtam meg, miszerint 10-12 éves koromban készítettem őket, az 1980-as évek végén a 90-es évek elején. Elég vicces a megsárgult papíron nézegetni, de hát az is én voltam…

A középiskola elvégzése után, a Könnyűipari Műszaki Főiskolára mentem ruha-textil-bőr ipari műszaki menedzser szakra, és itt végeztem el egy öltözettervező tanfolyamot is aminek a végén saját tervek alapján elkészített kollekciómból divatbemutató is volt. A második diplomámat már munka mellett szereztem. Így ezek nehezen voltak összeegyeztethetőek a rajzolással, ami megmaradt hobbi szinten. Sokat gondolkoztam, azon hogy akkor miért nem mentem ezen az úton, de igazából a tanfolyam végén megvalósult egy álom, saját terveim igazivá váltak, így 20-22 évesen talán új álom körvonalazódott bennem.

Kerékgyártó Mihály: – Akkor ez a következő álom lett a portrékészítés?

Fekete-Vincze Beáta: – Valahogy úgy, de elég rögös volt ez az út.

Kerékgyártó Mihály: -Miért? Mondana egy példát?

Fekete-Vincze Beáta: – 2002-ben egy nagyon súlyos autóbalesetet szenvedtem. A jobb csuklómban letört egy csontdarab s ezt csak műtéttel és csavarozással tudták helyrehozni. Akkor úgy gondoltam, hogy a rajzos karrieremnek is vége és még hobbiból sem alkothatok, viszont amikor a kislányom megszületett elkezdtem neki ezt-azt rajzolgatni. Akkor úgy éreztem, nem úgy néz ki az alkotás ahogyan kellene. Amikor “divatba jött” nálunk is a jobb-agyféltekés rajzolás, azt hallottam, hogy négy nap alatt bárki, még aki a nulláról kezdi az is meg tud tanulni rajzolni.

Nos ott a helyed Beáta, mondtam magamnak. Meg kell tudni,hogy lehetséges -e ez? Igen, lehetséges! Bizonyára egyszer én is megtaníthatom másoknak ezt a módszert, mert óriási élmény. A kesze-kusza vonalakból tényleg el lehet jutni a művészeti alkotásig. Az ember bebizonyíthatja magának, hogy bármire képes, ha hisz benne. Ennek pedig pozitív lelki hatása is van.

Kerékgyártó Mihály: – Ha jól tudom már kiállítása is volt a rajzokból.

Fekete-Vincze Beáta: – Igen, 2013-ban volt az első kiállításom Gazdagréten a Közösségi Házban, Gyerek-nap jegyében. A tárlat főként ismert gyerekszínészek és gyerekportrékból állt. Most is több kiállítás projekt zajlik, de mindez még csak terv.

Az első portré, amit nem saját használatra rajzoltam, teljesen véletlenül történt. Az egyik közösségi oldalon osztottam meg rajzaimat, és az egyik ismerősöm írt ,hogy szeretne tőlem egy rajzot rendelni. Nem sokkal később elindítottam egy külön oldalt csak a rajzaimmal Ceruzaportrék címmel. Azóta oda töltöm fel a rajzokat. Szeretnék az idén egy új vonalat is elindítani, ami ha csak távolból is, de összekapcsolódik az eredeti divattervezői álmaimmal. Olyan pólókat és egyéb kiegészítőket szeretnék “forgalmazni”,amik az én rajzaimmal vannak nyomtatva. Ennek kivitelezése most van kidolgozás alatt.

Kerékgyártó Mihály: – Ezen kívül mik a 2015-ös év tervei a rajzaival?

Fekete-Vincze Beáta: – Az idén végre az is megvalósulni látszik, hogy a Bliss Alapítvánnyal közösen tudunk egy jótékonysági árverést rendezni a rajzaimból. Az alapítvány igazgatónője az egyik barátnőm, és így információim vannak arról, hogy sokszor milyen nehéz helyzetben vannak, annak ellenére, hogy súlyosan,halmozottan sérült gyerekekkel foglalkoznak. Harminchét rajzomat ajánlottam fel,amikre április elejéig lehet licitálni a Facebookon a Ceruzaportrék oldalán. A teljes bevételt az alapítvány kapja meg. A rajzokat egyébként az alapítvány központjában meg lehet tekinteni. Ezen kívül az egyik budapesti gyerekkórház onkológiai osztályának is készíteni fogok rajzokat. Van egy fiú aki szájjal fest,most pedig már rajzol is és most lehetősége lenne egy bionikus karra, de ehhez még közel 3 millió Ft-ra lenne szükség a TB támogatáson felül. Szintén a Facebookon van egy csoport Rajzmánia néven, aminek régóta tagja vagyok, és ott az egyik művész elindított egy gyűjtést. Ott is felajánlottam, hogy a rajzom alá a legnagyobb licit gazdájának készítek egy saját portrét.

Kerékgyártó Mihály: – Az elmondottak igazán nemes dolgok.

Fekete-Vincze Beáta: – Nekem a rajz és a rajzolás nagyon sokat jelent, kikapcsol, örömet okoz, és általa segíthetek másokon.

Kerékgyártó Mihály: – Köszönöm,hogy mindezt elmondta.

– Kerékgyártó Mihály –