Küldjön hírt – A nyugalmazott ózdi kohász krónikája

Akt.:
A nyugalmazott ózdi kohász krónikája
A nyugalmazott ózdi kohász krónikája - © Fotó: Kerékgyártó Mihály
Ózd – A közelmúltban, 2015. március 30-án mutatták be az Ózdi Lajos Árpád Honismereti Kör rendezvényének keretében Csákányovszki Sándor ny. kohász ” Az ózdi folyamatos acélöntés krónikája 1971-1992″ című könyvét, amely a Vasas Szakszervezeti Szövetség kiadásában jelent meg.

A kötethez Marczis Gáborné Dr. a műszaki tudományok doktora írt előszót. Ebben többek között ezeket írja:

Magyarországon elsőként Ózdon, 1973 májusában történt meg a korszerű anyagtakarékos technológia bevezetése. A szerző részletesen leírja a folyamatos öntés során alkalmazott berendezések különféle fajtáinak jellemzőit, előnyeit, hátrányait. Beszámol az Ózdon felépített üzem működése alatt elért sikerekről, gondokról, problémákról. Számos újdonságot említ meg, mint például a hetedik szál beépítése, vagy a közbenső görgősor, láncos-csoportos hajtásának megvalósítása.

Szól a tanulmányutak jelentőségéről, tapasztalatairól, a kort jellemző brigádmozgalomról az elért rekordokról, a szekvens öntés bevezetéséről a méretválaszték bővítéséről.

Részletesen bemutatja a hanyatláshoz vezető utat, majd a bezárás tényét (1992.március 30.) Megrendítően emlékezik meg a magyar vaskohászat eddigi legnagyobb tragédiájáról, a Folyamatos Acélöntő Mű-vel egy üzemi légtérben üzemelő üstkemencénél, 1990.március 3-án bekövetkezett balesetről, amely 13 halálos áldozatot követelt.

Ajánlom a könyvet a kohászatban,az acéliparban dolgozó kollégákon kívül mindazoknak, akik érdeklődnek e nehéz, verejtékes, de igazán szép és eredményes, értékteremtő munkakultúra és annak dolgos hétköznapjai iránt.

Csákányovszki Sándor a könyv szerzője érdeklődésemre megjegyzi:

– Az Ózdi Kohászati Üzemekben (ÓKÜ) éltem le életem jelentős részét, így természetes velejárójaként tekintettem vissza az itt eltöltött időszakra.

– Kerékgyártó Mihály –