Küldjön hírt – A legsötétebb napon…

Küldjön hírt – A legsötétebb napon…
Ózd – Az ózdi Arvisura Társaság “tűzszert” tartott 2015. december 19-én szombaton 16 órakor az év legsötétebb napján a Vasvárhegyen.


A téli napforduló a fény újjászületésének ideje, bennünk és a természetben-mondja Bárdos István az Arvisura Társaság elnöke. A továbbiakban még megjegyzi:

Őseinknél a Karácsony a Nap és Élet újjászületésének, a téli napfordulónak az ünnepe volt. Karácsony ősiségét bizonyítja, hogy volt magyar Karácsonyunk már a keresztény századok előtt is. Az ég a földig hajol csillagaival e napon, a földben szunnyadó szemek új élet álmát hintik a rögökbe. Az új hó csendes, fehér áhitatába öltöztetett világában megszólalnak sz állatok, a növények, s elmondják titkaikat a rájuk figyelő embereknek.

A legismertebb ünnepünk a “kerecsen”, a téli napforduló. Ekkor a nap eléri legalacsonyabb pontját és ezen a holtponton van 3 napig, amikor is kimozdul onnan, és onnantól a fény egyre erősödik, amíg győz a sötétség felett. Ezt ábrázolja több hun-szkíta hagyatékunk is, a lerogyott szarvast égbe emelő kerecsen sólymot.

A vasvárhegyi szertartáson áldásokban részesülünk, megéljük a teremtővel és embertársainkkal az összetartozás érzését-mondja a társaság elnöke.

-Kerékgyártó Mihály-