Kulcskérdés az átjárható határ

Kulcskérdés az átjárható határ
Kulcskérdés az átjárható határ
Nyíregyháza – Fülöp István, a megyei közgyűlés elnöke és Oleg Havasi, Kárpátalja kormányzója, a megyei adminisztráció vezetője aláírta a két megye idei együttműködési megállapodását. A megállapodás rövidített kivonata letölthető [.pdf – 55KB]

– A korábbi keretegyezményt bővíteni és tartalommal szeretnénk megtölteni – mondta Fülöp István. – Erre garancia Oleg Havasi személye is, aki elkötelezett híve a két megye kapcsolatrendszere fejlesztésének.

– A jó kapcsolattermetés és -tartás alapja, tehát kulcskérdés, hogy a két ország, a két megye között átjárhatóak legyenek a határok – tette hozzá Oleg Havasi. – Mivel az utóbbi hónapokban a határon nem tapasztalható javulás, közös levelet küldünk mind az ukrán, mind a magyar kormányfőnek, hiszen sem a gazdasági, sem a kulturális és sportkapcsolatok, a határon átnyúló katasztrófavédelmi együttműködés nem lehet igazán sikeres, ha nehéz átjutni egymáshoz. Kérjük, hogy a határzónában élők Magyarország schengeni övezethez csatlakozása után élhessenek a kishatárforgalom nyújtotta kedvezménnyel, s lehetőleg töröljék el, vagy mérsékeljék a 35 eurós vízumdíjat.

Végezetül Oleg Havasi meghívta a megye vezetőit, s rajtuk keresztül minden érdeklődőt a munkácsi várban július 27-én megnyíló Munkácsy Mihály kiállításra, majd másnap a Tarpán rendezett Jószomszédság Napjára.

– Györke László –

Címkék: