Kudarcosnak ígérkezik Ukrajna számára a közép-európai államfők csúcstalálkozója

Ungvár, 2012. május 2., szerda (MTI) – Legalább hat államelnök jelezte eddig, hogy nem vesz részt a közép-európai államfők május közepi ukrajnai csúcstalálkozóján, de ezt az ukrán diplomácia nem tekinti a rendezvény bojkottjának.

A közép-európai államfők soros, 18. csúcstalálkozójának Ukrajnában történő megrendezését Viktor Janukovics elnök egy évvel ezelőtt indítványozta Varsóban, az előző államfői csúcson. A május 11-12-én a Krím-félszigeti Jaltában megtartandó fórumra Kijev 20 államfőt hívott meg, de számít José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság, valamint Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének a részvételére is.

Az ukrán külügyi tárca közlése szerint április végéig tíz ország, így Lengyelország, Albánia, Bulgária, Litvánia, Macedónia, Románia, Szlovákia, Horvátország, Montenegró és Moldávia államfője jelezte, hogy ott lesz Jaltában, míg Magyarország, Szerbia, Lettország és Bosznia-Hercegovina előzetesen megerősítette, hogy elnöke részt vesz a csúcstalálkozón.

A jaltai csúcstalálkozót Kijev arra szeretné felhasználni, hogy népszerűsítse Ukrajnát az Európai Unióban és általában Európában a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság előestéjén. A tervek szerint a fórum napirendjén szerepel majd az ukrán európai integrációs folyamatok gyorsításával, az EU-val való szabadkereskedelmi övezet létrehozásával, valamint az Ukrajnával szembeni vízumkötelezettség enyhítésével kapcsolatos kérdések megvitatása is.

Az államfői csúcstalálkozóra azonban máris árnyékot vet, hogy több ország államfője lemondta részvételét, miután a közelmúltban hírek jelentek meg a börtönbüntetését töltő Julija Timosenko volt ukrán kormányfő megveréséről a fegyintézetben.

Elsőként Joachim Gauck német elnök jelentette be, hogy – Angela Merkel kancellárral egyetértésben – nem vesz részt az ukrajnai fórumon. Erre Oleg Volosin, az ukrán külügyminisztérium szóvivője úgy reagált, hogy már hónapokkal korábban tudtak a német államfő távolmaradásáról, mivel a meghívó kézhezvételekor Berlinből jelezték, az államfő egyéb elfoglaltságai miatt nem tud részt venni a csúcstalálkozón. Heinz Fischer osztrák államfő ugyancsak a „sűrű hivatalos programjára” hivatkozva jelezte távolmaradását. Miután Prágában is közölték, hogy Václav Klaus sem utazik Jaltába, az ukrán külügyi szóvivő kifejtette: a cseh államfő eleve nem készült a csúcstalálkozóra, mert már a meghívásakor lemondta részvételét.

Ugyancsak távolmaradásáról értesítette az ukrán vendéglátókat Danilo Türk szlovén, Toomas Hendrik Ilves észt és Giorgio Napolitano olasz államfő.

Annak ellenére, hogy az európai államférfiak sorra mondják le részvételüket a jaltai csúcstalálkozón, Volosin úgy vélte, nincs ok a helyzet „átpolitizálására”. Óvta a sajtót attól, hogy szenzációként tálalja a fejleményeket és tiltakozó diplomáciai lépésként interpretálja az európai politikusok távolmaradását az államfői csúcstalálkozóról.

Nyugati hírforrások bojkottról beszélnek, annak, hogy egyre több közép-európai államfő mondja le az ukrajnai csúcstalálkozón való részvételét a Julija Timosenko volt ukrán kormányfővel szembeni bánásmód az oka.

– MTI –