Kudarcba fulladt a rablás, lecsukták

Miskolc, Debrecen – Nem talált magának munkát a főiskola elvégzése után a miskolci férfi, postarablásra adta a fejét.

Helyben hagyta a napokban a Debreceni Ítélőtábla a miskolci „értelmiségi postarabló” elsőfokon kiszabott hat év fegyházbüntetését.

A fiatalember 2011-ben fejezte be főiskolai tanulmányait, azonban álláshoz nem jutott, emiatt egyre kilátástalanabbnak érezte helyzetét. 2012-ben elhatározta, hogy anyagi helyzetét rablással oldja meg. Beszerzett a már meglévő gázpisztolya mellé egy másikat és egy teleszkópos botot (viperát) is.

Tudatosan választotta ki a helyszínt, információkat gyűjtött a miskolci postahivatalról, amit már korábban többször is kiraboltak. 2012 februárjában, kora délután akkor ment a postahivatal épületéhez, amikor megérkezett a posta értékszállító kocsija.

Amikor a sofőr berakta a kocsiba a küldeményeket, a férfi fejére húzott símaszkkal előugrott, és „Rablás!” felkiáltással a levegőbe lőtt. A sofőr és a biztonsági őr azonban nem ijedt meg. A járművezető beszállt az kocsiba, a biztonsági őr pedig igyekezett bemenni a posta hátsó ajtaján és azt bezárni, ez azonban nem sikerült.

Az őr és a vádlott a folyosón dulakodni kezdett, közben a vádlott kezében a gáz-riasztó pisztoly elsült. A vádlott ezek után a viperával megütötte az őrt. Mindeközben beleestek a folyosó üvegajtajába, ami mindkettőjüket megsebesítette.

A vádlott újabb lövést adott le, majd elmenekült. A rend­őrség még aznap délután elfogta, a férfi részletes beismerő vallomást tett.

ÉM-SZP