Kudarcba fulladt a brit koalíciós tárgyalás

Kudarcba fulladtak a jelenleg még kormányzó és a múlt csütörtöki brit általános választásokon csak második helyezett Munkáspárt, valamint a harmadik helyre kerülő Liberális Demokrata Párt közötti tárgyalások az esetleges koalícióról – közölte kedden a BBC és a Sky News.

A két brit hírcsatorna értesülése szerint a liberális demokraták folytatják a választások győzteseivel, a konzervatívokkal.


A BBC a kormányhivatal egy név nélkül nyilatkozó munkatársát idézve azt közölte, hogy “nem hoztak eredményt” a hétfőn kezdődött hatalom-megosztási megbeszélések a Munkáspárt és a liberális demokraták között. Nem kommentálta a hírt hivatalosan Gordon Brown kormányfő hivatala és a Munkáspárt. A Munkáspárt kudarca, hogy folytassa a kormányzást egy koalíciós partnerrel egy nappal az után történt, hogy Brown bejelentette: távozik a párt éléről, és felkért a párt vezetőségét, hogy kezdje meg az új vezető megválasztásának eljárását.

A BBC idézte a Liberális Demokrata Párt egyik rangidős tagját, aki azt mondta szintén név nélkül, hogy a Konzervatív Pár vezetőjének, David Cameronnak a javaslata pártjának “az egyetlen ajánlat a városban”. A liberális demokraták egyelőre nem közöltek semmit hivatalosan.

A múlt csütörtöki általános választásokon a Konzervatív Párt győzött, de nem kapta meg az abszolút többséget, amely ahhoz kell, hogy a brit közjogi hagyománynak megfelelően egyedül alakíthasson kormányt. Ehhez az kell, hogy egy párt legalább 326 parlamenti helyet szerezzen.
– Független Hírügynökség –