Kubai menekültek érkeznek Magyarországra

Hamarosan 29 – eddig a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton őrzött –
kubai menekült érkezik Magyarországra – mondta el a Független Hírügynökségnek szombaton a Külügyminisztérium (KüM) államtitkára.

Horváthné Fekszi Márta hangsúlyozta, hogy a mostani döntés egy hosszabb távú egyeztetési folyamat eredménye: először George W. Bush amerikai elnök tavalyi magyarországi látogatásán került szóba Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatott megbeszélései során. Ezután nem sokkal utazott Göncz Kinga külügyminiszter Miamiba egy Kuba-konferenciára, majd idén Magyarországra látogattak a kubai menekültek képviselői is, akik tárgyaltak mind az öt parlamenti párttal.

A KüM államtitkára a Független Hírügynökségnek hangsúlyozta, hogy a tárca a befogadásról szóló döntés előtt szintén egyeztetett a politikai pártokkal, és mindegyikük egyetértett a menekültek érkezésével.

Horváthné Fekszi Márta azt nem tudta megmondani, hogy pontosan mikor érkezik a 29 kubai ellenzéki Magyarországra. Az azonban már biztos, hogy az első egy év költségeit – téli ruha vásárlás, lakásbérlés, esetleges szakmai átképzés – az Egyesült Államok fizeti majd.

Az államtitkár végül hozzátette: tudomása szerint a közeljövőben Magyarország nem tervez hasonló akciót.