KÉSZÜL FERIHEGYI SZTRÁJK – Holnap újra egyeztetnek a felek

Szerda 13 órakor újra tárgyalóaszalhoz ül a Celebi vezetése a Ferihegy földi kiszolgálóit tömörítő szakszevezetekkel. Az egyik érdekvédelmi csoport kedden kifogást nyújtott be a munkáltatónak, mert szerintük az a megállapodás, amelyet a Celebi vezetése egyes dolgozókkal aláír, több szempontból is törvényellenes.

Mindenki szeretne megegyezni, legalábbis a Független Hírügynökségnek a megkérdezett vezetők így nyilatkoztak.
Linburger Lóránt , a Celebi Kft. magyar vezetője azt mondta, szerintük a szakszervezetek hozzáállása és a Reptéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) által benyújtott kifogás nem szolgálja a dolgozók érdekeit. Azonban nyitottak a szerdai tárgyalásra, és szeretnének megegyezni, de legalább azt elérni, hogy a szakszervezet függessze fel kifogását.
A Celebi vezetője hozzátette: eddig 120 az áruszállításban (cargo) dolgozó jelezte, hogy aláírja a megállapodást, de körülbelül még ötvenen csatlakoznának tudomásuk szerint a rakodók és a takarítók közül is.

A szakszervezetek részéről megkérdezett Csorba Attila is egyetértett abban, hogy egyeztetéssel célszerű megoldani a problémát. A Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének (LDFSZ) elnöke azonban csak 30-35 dolgozóról tud, aki munkáltató által felkínált bérmegállapodást aláírta volna.
Csorba Attila szerint több ponton is törvénysértő az a munkáltató által készített bérmegállapodás, amit többen aláírtak. Ezek között azt említette, hogy munkájuk elvesztésével fenyegették meg a dolgozókat, valamint, hogy a kollektív szerződés módosításának aláírását kérik a munkavállalóktól, holott ennek elfogadására csak a szakszervezetek jogosultak. Az LDFSZ elnöke hozzátette: már az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelethez is fordultak azért, mert a Celebi olyan munkaerő-kölcsönző cég munkavállalóit alkalmazta, ahol mindennapos a 16-18 órás munkavégzés – fogalmazott Csorba Attila.

Öt szakszervezet felhívására április 5-7-e között körülbelül 400 földi kiszolgáló sztrájkolt Ferihegyen – jegykezelők, poggyászrakodók, gépkocsivezetők és rampatisztek. Kilátásba helyeztek egy 72 órás sztrájkot is.

A legutóbbi – múlt hét csütörtöki – tárgyaláson a Celebi képviselői a korábbi 4 százalékos alapbéremelés és 3 százalékos, teljesítménytől függő bónusz helyett 6 százalékos bérmelést ajánlottak, igaz, bónusz nélkül. A dolgozókat képviselő öt szakszervezet a tárgyaláson továbbra is kitartott a 10 százalékos bérmelés és 5 százalékos bónusz mellett, szerintük ugyanis ez jelentené legalább a reálbérek szinten tartását.