KÉSZÜL – Falapokon gyűjtik a "klíma-üzeneteket"

Falapokon gyűjtenek úgynevezett klíma-üzeneteket az V. kerületi Városháza parkban vasárnap 13 órától. A programot, amely része egy országos kampánynak a Magyar Természetvédők Szövetsége és további 13 regionális környezetvédő szervezet indította. A kampány szeptember 22-én a Föld napján zárul.

Vasárnap a Városháza parkban, majd őszig több vidéki helyszínen 40-szer 40 centiméteres falapokra festett üzeneteket gyűjtenek. Az üzenetekből egy óriási faházat építenek a kampány budapesti záróeseményén szeptember 22-én. Az építmény az “ország háza” lesz, jelképezve a lakosság közös fellépését és klímavédelmi követelését – mondta a Független Hírügynökségnek Botár Alexa, a Magyar Természetvédelmi Szövetség programvezetője. Hozzátette: az üzenetfestő kampány mellett képeslap-akciót is indítanak, legalább 30 ezer képeslap aláíratását tervezik a lakosság körében. A szövetségnek visszajuttatott képeslapokat szeptemberben adják át az Országgyűlés képviselőinek.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és további 13 regionális környezetvédő szervezet Föld napján indított országos társadalmi kampányának célja, hogy a kormány és az Országgyűlés határozott lépéseket tegyen az éghajlatváltozás mérséklése érdekében és haladék nélkül olyan Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégiát fogadjon el, amely radikálisan átformálja a ma érvényben levő, környezetkárosító szakpolitikákat – fejtette ki a programvezető.

Az országos klímavédelmi kampány megnyitóján részt vesznek Katona Kálmán, Nagy Andor és Orosz Sándor országgyűlési képviselők, a Parlament Környezetvédelmi Bizottságának elnöke és alelnökei. A nap folyamán más országgyűlési képviselők is kilátogatnak az eseményre, például Fodor Gábor környezetvédelmi miniszterjelölt is – közölte Botár Alexa.