KÉSZÜL – Európa jövője diákszemmel

Szerdától láthatók a Duna Plazában az “Alkoss Kéket!” uniós diákpályázat legjobb munkái. A grafikák, festmények, térbeli alkotások és különböző kiadványok az Európai Unió jövőjéről mutatnak képet.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete 2006-ban második alkalommal írta ki az Alkoss kéket! pályázatot. A versenyen 12-18 éves diákok indulhattak, akik Európa elmúlt ötven évével és jövőjével kapcsolatban fejtették ki véleményüket. A tanulók 3-5 fős csoportokban, kreatív művészi eszközöket használva készítették el munkáikat.

Csaknem 300 pályázat közül választotta ki a zsűri a legjobb húsz munkát. A Sulinet oldal látogatói is szavazhattak a pályaművekre, így alakult ki a döntő 24 fős mezőnye. A kiállításon nemcsak a döntőbe jutott csapatok munkáit állították ki, hanem a legérdekesebb pályamunkák is láthatók.

Két első helyezettje is lett a versenynek. Az ajkai Fekete István Általános Iskola “Kéklagúna” csapata egy nagy hengerre festette fel az európai kultúra, történelem meghatározó pillanatait. A debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény “OM Kreatív”-jai egy pár oldalas újság hasábjain mesélték el, mi történt Nyugat-Európában az elmúlt ötven évben, és hogyan képzelik el a jövőt. Mindkét csapat 1250 eurós jutalomban részesült.

A pályázat harmadik helyezettje a budapesti “Greenpeas” csapat. A Berzeviczy Gergely Közgazdasági Szakközépiskola diákjai környezetvédelmi témakörben beszélték el Európa múltját, jelenét és jövőjét. Az ötlet 500 eurós díjazásban részesült. A soproni Lackner Kristóf Általános Iskola “Zöld békák” csapata szintén környezetvédelmi témát dolgozott fel, és az “Alkoss kéket!” 500 eurós különdíját vihetették haza.

A kiállításon csaknem ötven grafika, festmény, installáció, és tájékoztató kiadvány tekinthető meg augusztus 23-ig a Duna Plazában.