KSH: márciusban csökkent az ipari termelés volumene

Budapest, 2012. május 15., kedd (MTI) – Az ipari termelés 2012 márciusában 1,6 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

 

A kismértékű visszaesésben – a bázishatáson túl – elsősorban a kisebb fűtésigény, valamint a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése is szerepet játszott. Ezt csak némileg ellensúlyozta a járműgyártás termelésének bővülése.

Márciusban a belföldi értékesítés 7,6 százalékkal visszaesett, az export növekedése pedig 0,5 százalékra lassult. A belföldi értékesítés hanyatlása a 2010 októbere óta a legmélyebb volt, az export növekedése tavaly június óta nem volt ilyen szerény mértékű.

A munkanaphatástól megtisztított index 0,6 százalékos növekedést mutat tavaly márciushoz képest, és ugyancsak 0,6 százalékos volt az ipari termelés növekedése az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan is kiigazított adatok szerint.

A termelés az első negyedévben gyakorlatilag az előző év azonos időszakának szintjén maradt, 0,1 százalékkal csökkent.

Márciusban a feldolgozóipar exportjának több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 9,9 százalékkal bővült. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipar exportjának több mint egyötödét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása folytatta a lassan egy éve tartó visszaesését: exportvolumene 8 százalékkal csökkent. A villamosberendezések exportja 12,1 százalékos eséssel folytatta a 2010 novembere óta tartó visszaesését, míg az élelmiszerexport 12,5 százalékos éves növekedést mutatott márciusban.

Az ipar belföldi értékesítése január-márciusban 1,6, márciusban ennél nagyobb mértékben, 7,6 százalékkal alacsonyabb volt 2011 azonos időszakánál. A feldolgozóipar belföldi eladásai márciusban 3,6 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A számítógép, elektronikai, optikai termékek belföldi eladása 32,8 százalékkal, a villamos berendezéseké 9,6 százalékkal, a gyógyszereké 16,2 százalékkal esett.

2012 márciusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 17,1 százalékkal nőtt 2011 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések jelentősen, 21,2 százalékkal nőttek, elsősorban az autóiparnak köszönhetően. Ezzel szemben az új belföldi rendelések 10 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Az összes rendelésállomány 24,4 százalékkal emelkedett tavaly márciushoz képest.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2012 márciusában az előző év azonos hónapjához képest a feldolgozóipar termelése 0,9 százalékkal mérséklődött, míg a csekély súlyú bányászaté 7,7 százalékkal nőtt.

Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,0%-kal csökkent, főként az előző évinél enyhébb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2012 márciusában a 2011. márciusi átlagos középhőmérsékletnél 0,8 Celsius fokkal magasabbat mértek).

2012 márciusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hatban regisztrált termelésbővülést a KSH. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás volumene 10 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit; a tartós növekedést az alág rendelés mutatói is tükrözik.

A második legnagyobb súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 5,4 százalékkal csökkent, nagyrészt a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesése miatt.

Ugyanakkor az elektronikai áramköri kártyák és számítógépek, perifériás egységek gyártásában.

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,7 százalékkal emelkedett.

Kisebb volumenbővülést regisztrált a KSH még a közepes súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék (3,9 százalék), valamint a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában (2,3 százalék) is.

Kéthavi, kétszámjegyű növekedés után 4 százalékos csökkenés figyelhető meg a gyógyszergyártásban, főként a belföldi értékesítés kedvezőtlen alakulásának következtében. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 21százalékkal a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, részben a korábban felhalmozott készletek értékesítése miatt.

2012 első három hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,3 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 1,3 százalékos létszámcsökkenés mellett következett be. (2011. január-márciusban 5,4 százalékos létszámnövekedés volt)

Január-márciusban Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban – Nyugat-Dunántúlon (5,9 százalék) Dél-Alföldön (4,4 százalék), valamint Észak-Magyarországon (3,9 százalék) – nőtt az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 0,5 és 4,3 százalék közötti volumencsökkenést regisztrált a statisztikai hivatal.