KSH: kevesebb külföldi és több belföldi vendég az első félévben

Az idei év első hat hónapjában 1,4 millió külföldi vendég 4,1 millió éjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. Ez 1 százalékos csökkenést jelent a vendégek, és 3 százalékost az eltöltött éjszakák számában a tavalyi első félévhez képest. Ugyanebben az időszakban 1,7 millió belföldi vendég 3,9 millió éjszakát töltött el a szállásokon, ami a vendégszámot vizsgálva 3, az éjszakákat nézve pedig 5 százalékos bővülést jelent az előző év hasonló időszakához képest – derül ki a KSH jelentéséből.

Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek 5 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A szállodákban átlagosan 3, az ifjúsági szállókban 14, az üdülőházakban 8, a kempingekben 2 százalékkal mérséklődött a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma, a panziókat és a turistaszállókat a vendégforgalom kismértékű bővülése jellemezte.

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – a turistaszállókat és az üdülőházakat kivéve – minden szállástípusban nőtt. A szállodák belföldivendég-forgalma összességében 7 százalékkal bővült, a növekedés a kétcsillagos hotelek kivételével mindegyik kategóriát érintette. A négycsillagos szállodákban több mint negyedével, az ötcsillagos helyeken pedig 19 százalékkal nőtt az éjszakák száma. A belföldi turisták a vendégéjszakák 84 százalékát három- és négycsillagos szállodákban töltötték.

A szállodák átlagosan 45 százalékos szobakihasználtsággal működtek az első félévben, ami csaknem 2 százalékkal meghaladta a tavalyi adatokat. A kereskedelmi szálláshelyek összesen 107 milliárd forint bruttó árbevételt értek el ebben az időszakban, ami 5 százalékos növekedést jelent. A szálláshely- és vendéglátó szolgáltatások árai az első félévben 9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szálláshely-szolgáltatás területén 7 százalékos áremelkedést mért a KSH.

Január-júniusban 8,6 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a szolgáltatóknál, ebből 5,7 milliárd forintért a kereskedelmi szálláshelyek, míg félmilliárd forintért a magánszálláshelyek fogadtak el üdülési csekket.

Június végén 2648 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 799 szálloda, 1040 panzió és 809 egyéb szálláshely (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) üzemelt az országban. A szállodák száma 16-tal, a panzióké pedig eggyel volt több, mint az előző év júniusában. Az egyéb típusú szálláshelyek közül összességében hárommal kevesebb volt nyitva, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH jelentéséből.