KSH: Egy év alatt 32 százalékkal drágult a háztartási energia és 10 százalékkal az élelmiszer

Átlagosan 8,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az elmúlt egy év alatt. Ezen belül az élelmiszerek az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,1 százalékkal drágultak tavaly július óta – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett jelentéséből. A legnagyobb, 32 százalékos emelkedés a háztartási energia árában következett be.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,1 százalékkal emelkedtek az élelmiszerek árai az elmúlt 12 hónap alatt. Ebben az időszakban jelentősen, 28 százalékkal drágult a liszt. A péksüteményekért 21,2, a kenyérért 19, a baromhúsért 15,8 a tojásért pedig 12,2 százalékkal kellett többet fizetni júliusban, mint egy évvel korábban.

A háztartási energia 32 százalékkal volt drágább idén júliusban, mint egy évvel ezelőtt. A vezetékes gáz ára 53,3, a távfűtésé 41,7, az elektromos energiáé pedig 21,2 százalékkal nőtt. A szolgáltatások díjának emelkedése szintén meghaladta az átlagot. Ezen belül a csatornadíj 16,6, a szemétszállítási díj 15,4, a vízdíj pedig 12,5 százalékkal drágult.

Átlag alatti volt viszont az áremelkedés a szeszes italoknál és a dohányáruknál. A ruhák ára 0,7 százalékkal nőtt egy év alatt, a tartós fogyasztási cikkekért pedig átlagosan 0,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni idén júliusban, mint 12 hónappal korábban.

A júliusi adatok szerint egy hónap alatt – 2007. júniushoz viszonyítva – az élelmiszerek árai 0,8 százalékkal csökkentek. Ennek oka, hogy az idényáras élelmiszereket, például a burgonyát, és a friss zöldségeket, gyümölcsöket olcsóbban lehetett megvenni júliusban, mint egy hónappal korábban. A sertés és a baromfihús ára viszont nőtt.

Egy hónap alatt a legnagyobb mértékben a szolgáltatások árai emelkedtek. Ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 8,6, az egészségügyi szolgáltatásokért pedig 4,7 százalékkal kellett többet fizetni. Az üzemanyag-árak 0,8 százalékkal drágultak, a ruházati cikkeket viszont a nyári kiárusítások következtében átlagosan 2,8 százalékkal lehetett olcsóbban megkapni júliusban, mint júniusban.