KSH: csökkent májusban az építőipari termelés

Az építőipari termelés volumene 10,1 százalékkal csökkent itthon 2009 májusában 2008 májusához viszonyítva – a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is. Az év első öt hónapjában 6,9 százalékkal volt kisebb a termelés az egy évvel korábbinál. Májusban – szezonálisan kiigazítva – 3,3 százalékkal maradt el az építőipari termelés az előző havitól – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt gyorstájékoztatójából.

Az építőipari termelés 10,1 százalékos mérséklődésén belül az épületeken végzett munkák volumene csaknem negyedével csökkent, az egyéb építményeken végzetteké viszont 7,9 százalékkal magasabb volt 2009 májusában, mint egy évvel korábban – utóbbi az út-, vasút- és közműépítéseknek köszönhető.

Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 13,6 százalékkal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké 3,5 százalékkal bővült a 2008. januártól májusig tartó időszakhoz képest.

Szezonálisan kiigazítva az épületek építése májusban 8,6 százalékkal elmaradt az áprilisitól, az egyéb építményeké 1,1 százalékkal emelkedett májusban.