KSH: csökkent az ipari termelés Magyarországon

Összesen 22, 1 százalékkal csökkent itthon az ipari termelés 2009 májusában az előző év azonos időszakához képest – a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan index-szel ennél az adatnál. Az év első öt hónapjában 23, 3 százalékkal esett az ipari termelés az előző évhez viszonyítva. Májusban 2, 6 százalékos növekedést mutat a statisztika az előző hónaphoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából.

Az első öt hónapban csaknem 27 százalékkal csökkent az ipari export az előző év azonos időszakához képest. A májusi exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar adta. A járműgyártás kivitele 33, 4 százalékkal volt alacsonyabb az előző év májusához képest. A számítógép, elektronikai és optikai termékek gyártásának exportvolumene pedig több mint 18 százalékkal esett vissza. A feldolgozóipar belföldi eladásai is elmaradtak ebben az időszakban az előző évitől: ez összefügg a lakossági kereslet visszaesésével is. Az ipar belföldi értékesítése a januártól májusig tartó időszakban 11, 7 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest.

Jelentősnek mondható a feldolgozóipar termelésének 23, 2 százalékos visszaesése 2009 májusában az előző év azonos hónapjához képest. A bányászaté viszont 8,3 százalékkal emelkedett. Az energiaipar kibocsátása 14, 6 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában, elsősorban azért, mert csökkent az energiaigény a gazdasági válság miatt.

Májusban a feldolgozóiparban csak a gyógyszergyártásban volt termelésbővülés az előző év azonos időszakához képest. A fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása maradt el leginkább, 44,3 százalékkal az egy évvel korábbitól.

A feldolgozóipari termelésen belül a legnagyobb visszaesést a híradástechnikai berendezések gyártásánál regisztrálta a Központi Statisztikai Hivatal. 2009 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése visszaesett 29,2 százalékkal 2008 azonos hónapjához viszonyítva. A rendelésállomány pedig 16,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – közölte a KSH.

2009 első öt hónapjában Magyarország minden régiójában visszaesett az ipari termelés 2008 azonos időszakához viszonyítva – leginkább Közép-Dunántúlon, ott 32, 6 százalékkal.