KSH: Csökkent a kiskereskedelmi forgalom augusztusban az előző évihez képest

A kiskereskedelmi forgalom augusztusban 1,4 százalékkal, az első nyolc hónapban 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Az összesítés szerint az első nyolc hónapban a forgalom több mint a fele az élelmiszer -és vegyesboltokban bonyolódott. Ezekben az üzletekben a tavalyi év hasonló időszakához képest 1,4 százalékkal csökkent a forgalom.

Az év első nyolc hónapjában a kiskereskedelmi eladások 53 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 19 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11 százaléka a könyv-, újság- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek az első nyolc hónapban 1,4 százalékkal, augusztusban 0,7 százalékkal kisebb forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában. Augusztusban az eladások jelentős részét lebonyolító hiper- és szupermarketek, illetve a vegyesboltok forgalma 0,8 százalékkal mérséklődött, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 1,1 százalékkal növekedtek.

A KSH adataiból az is kiderül, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma az első nyolc hónapban 2,5 százalékkal, augusztusban 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Augusztusban csak az iparcikk jellegű vegyes, és a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek forgalma mérséklődött, a többi üzlettípusban növekedett az értékesítés az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben az összes forgalomból csekély súlyt képviselő csomagküldő kiskereskedelem, valamint a gyógyszer-gyógyászati termék, illatszer üzletek eladásai nőttek.

Folytatódott a gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek forgalmának csökkenése Magyarországon: augusztusban jelentősen, csaknem 16 százalékkal, az első nyolc hónapban 3,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Az üzemanyag-kiskereskedelem értékesítése augusztusban 0,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest.