KSH: csaknem 11 százalékkal nőtt az ipari termelés

Februárban 10,7 százalékkal volt magasabb az ipari termelés, mint a tavalyi év hasonló időszakában, az első két havi adat pedig 10,8 százalékos emelkedést mutat – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

2007 első két hónapjában az ipari export 19,4 százalékkal, februárban pedig 22,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A februári exportteljesítmény csaknem kétharmadát a feldolgozóipar adta. Az ipar január-februári belföldi értékesítése kismértékben, 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A feldolgozóipar termelése februárban összesen 12 százalékkal emelkedett, a járműgyártás volumene azonban kiemelkedően, 23,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A villamos gép, műszer gyártása 15,6 százalékkal bővült, nagyrészt a híradás-technikai termékek, készülékek, valamint a számítógépek átlagon felüli termelésének köszönhetően.

Csakúgy, mint az az előző hónapban, a feldolgozóipari termelés mintegy egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártása gyakorlatilag stagnálást mutatott. Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első két hónapjában 11,9 százalékkal volt magasabb, mint 2006 azonos időszakában. 2007 első két hónapjában Magyarország hét régiója közül csak a Dél-Alföldön volt termeléscsökkenés (0,5%). A legnagyobb mértékű volumenbővülés pedig a Közép-Dunántúlon (22,4%) figyelhető meg – közölte a KSH.