KSH: A külföldiek tavaly 10 százalékkal többet költöttek Magyarországon, mint egy évvel korábban, ám a forint is gyengült

A külföldiek 2009-ben 1201 milliárd forintot költöttek Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésébõl. A fogyasztás értéke így egy év alatt 10 százalékkal nõtt, ám eközben a forint árfolyama 12 százalékkal gyengült. A külföldre utazó magyarok tavaly 772 milliárd forintnyi valutát költöttek.

A külföldiek magyarországi fogyasztásának 68 százaléka (820 milliárd forint) a turisztikai fogyasztásokhoz kapcsolódik, további csaknem 340 milliárd forintot az átutazók és a napi ingázók kiskereskedelmi fogyasztása adja. A külföldre látogató magyarok 772 milliárd forintot költöttek, vagyis 6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az idõszak végén az utasforgalmi egyenleg 429 milliárd forintot tett ki, ami 18 százalékkal több, mint 2008-ban. Ez azt jelenti, hogy a külföldrõl érkezõk ennyivel költöttek többet az elutazó magyaroknál.

2009-ben 41 millió külföldi látogatott Magyarországra, 78 százalékuk egy napra. A látogatók száma 3 százalékkal emelkedett. A külföldiek összesen 97 millió napot töltöttek Magyarországon.

A több napra látogatók – akiknek átlagos tartózkodási idejük 7,2 nap volt – a legnagyobb számban Németországból, Ausztriából érkeztek. Turisztikai céllal 12,7 millióan érkeztek Magyarországra, 63 százalékuk több napra, legtöbben Ausztriából és Horvátországból. A több napra látogatók kiadásaik 45 százalékát szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra, 8 százalékát élelmiszerre, 12 százalékát árucikkekre, 7 százalékát egyéb szolgáltatásokra fordították.

A külföldiek által leglátogatottabb turisztikai régió 2009-ben Budapest (42 százalék) és Nyugat-Dunántúl (26 százalék) volt.

Tavaly 16,9 millió alkalommal utaztak külföldre magyar állampolgárok. Amíg az egynapos utazások száma gyakorlatilag stagnált, addig a többnaposoké 8 százalékkal csökkent 2008-hoz képest. Az egynapos utazások felének célja vásárlás, a turisztikai motivációjú utazások 29 százalékot képviseltek, a többnapos utazásoknál ez utóbbi kategória részesedése viszont 81 százalékos volt.Sporthírek