KSH: 9,2 százalékos volt az államháztartási hiány 2006-ban – az Európai Unióban a legmagasabb

A kormányzati szektor hiánya 2006-ban a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 2 163,8 milliárd Ft volt, a bruttó nemzeti termék (GDP) 9,2 százaléka – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak hétfőn közzétett adatai szerint ez a tagországok között a legmagasabb.

A deficit 180 milliárd forinttal kisebb a Pénzügyminisztérium őszi prognózisánál. Az ősszel közölt adatoktól való eltérés elsősorban a társadalombiztosítási alapokat érinti, itt 135 milliárd forinttal kisebb a hiány a prognózishoz képest. Az államadósság a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 2006. végén 15 557,8 milliárd Ft volt, a GDP 66 százaléka.

Az Eurostat hétfőn közzétett adatai szerint az államháztartási hiány 2006-ban mind az euroövezetben, mind azon kívül csökkent, míg az államadósság abszolút értékben nőtt. Az euroövezetben az államháztartási hiány a GDP 2.5%-áról 1.6%-ára csökkent, míg valamennyi uniós tagországot figyelembe véve 2.4%-ról 1.7%-ra.
Az Eurostat adatai szerint 2006-ban az államháztartási hiány Magyarországon volt a legnagyobb – a GDP 9,2 %-a- ezt Olaszország követte 4.4%-kal. Az államadósság tavaly 10 tagországban haladta meg a GDP 60%-át; köztük Magyarországon is.

Az euroövezethez való csatlakozás kritériumai között szerepel, hogy az államháztartás hiánya nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát, az államadósság pedig a GDP 60 %-át.

2007. áprilisával egyébként lejárt az Eurostat által biztosított átmeneti időszak, amelyben a statisztika a magánnyugdíj-pénztárakat a kormányzati szektor részeként számolhatta el. A magánnyugdíj-pénzárak adatait a KSH ezentúl a pénzügyi vállalatok szektorban mutatja ki.