KSH: 6,4 százalékkal csökkent a reálkereset az első félévben

Az első félévben a bruttó átlagkeresetek 7,9, a nettó átlagkeresetek pedig 1,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A 8,6 százalékos infláció miatt azonban a reálkeresetek átlagosan 6,4 százalékkal csökkentek az első félévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Január-júniusban a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 3,8 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké pedig 10,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az átlagot meghaladó mértékben nőttek a keresetek az építőipar (19,6%), az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (12,4%), a kereskedelem, javítás (11,6%), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (10,7%) gazdasági ágban. A keresetek itt mutatkozó növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése – közölte a KSH.

Az év első felében a nettó keresetek átlagosan 1,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a versenyszférában 3,4 százalékos növekedés, a költségvetési szervezeteknél pedig 1,5 százalékos csökkenés történt. A nettó keresetek alacsony növekedési ütemében meghatározó szerepet játszott az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék múlt év szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék idén januárban történt további emelése – derül ki a statisztikai hivatal jelentéséből.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 181 500 forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 171 600 Ft-ot kerestek az első félévben. A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 208 300 forint volt, ami tartalmazza az előző évre vonatkozó, januárban kifizetett egyhavi külön juttatást.

A nemzetgazdasági havi nettó átlagkereset 112 500 forintot tett ki, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 83 700, a szellemi foglalkozásúaké pedig 144 900 forint volt.

Az év első hat hónapjában a költségvetési szférában 761 ezren, a versenyszférában pedig 1 millió 942 ezren dolgoztak. A költségvetési szférában összességében csaknem 5 százalékkal csökkent a létszám.