Friss hírek

2008.07.18. 15:05

Egy harmadik századi kőépületet találtak az M6-os autópálya nyomvonalán folyó ásatásokon

<p>Egy időszámításunk szerint 3. századi kőépületet találtak a régészek az M6-os autópálya nyomvonalán folyó ásatásokon Baracsnál. A munkák során előkerült egy sebkaparó is, amely bizonyíték a római kor fejlett orvosi eljárásaira, mivel ilyet legközelebb csak a 19. században használtak az orvosok - mondta a Független Hírügynökségnek Kovács Loránd Olivér, az ásatások vezetője.</p>

Az épületnek több falrésze megmaradt, 25 centire a szántóföld felszínétől. Csoda, hogy a mélyszántások során nem rombolták szét. Jelenleg az épület már feltárt részeinek dokumentálása folyik. A feltehetően leégett ház egy római katonáé lehetett, erre egy gödörben talált, katonai bélyegzővel ellátott téglából következtettek - mondta az ásatások vezetője.

A Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságának munkatársai egyébként az M6-os nyomvonalán háromrétegű lelőhelyet tárnak fel. Az első réteg egy római kori helyi település volt. Ennek a vizesárkait és a földbe mélyített házait is most bontják ki. A második réteg a római katona feltételezett háza, a harmadik pedig egy Árpád-kori település.

Az M6-os nyomvonalán 2002-től folyó ásatásokon legalább száz lelőhelyet azonosítottak eddig a régészek. A nyomvonaltól távolabb további értékes lelőhelyek lehetnek, de azok feltárására egyelőre nincs pénz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!