KSH: 4 százalékkal nőtt a magyar GDP 2006-ban

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 4 százalékkal emelkedett tavaly – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedés húzóerejét a feldolgozóipar csaknem 10 százalékos emelkedése adta, amely jelentős mértékben járult hozzá az előző éveket lényegesen meghaladó 18 százalékos exportnövekedéshez.

Tavaly a bruttó hazai termék értéke folyó áron 23 562 milliárd, egy főre vetítve pedig 2 millió 340 ezer forint volt. Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke az év egészében a nemzetgazdasági átlagnál erőteljesebben, 5,1%-kal nőtt. Ezt elsősorban az ipar hozzáadott értékének az előző éveknél is dinamikusabb, 8,6%-os, ezen belül a feldolgozóiparnak a többi ágazatot messze meghaladó 9,5%-os növekedése alapozta meg. A mezőgazdaság teljesítménye 6%-kal maradt el a tavalyitól, az éven belül azonban a tavalyi teljesítménytől való elmaradása csökkent. Az építőipar hozzáadott értéke az út- és autópálya-építések, valamint a lakásépítések csökkenése miatt 3,1%-kal mérséklődött 2005-höz képest – derül ki a KSH közleményéből

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értékének növekedése 2006-ban 3,3%-ot ért el, vagyis kisebb volt, mint a gazdaság egészének növekedése. Az év folyamán a lakossági fogyasztás mérséklődésével összhangban csökkenő növekedési ütem figyelhető meg a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén is. A szolgáltatások körében az átlagnál erőteljesebben, 5,8%-kal növekedett a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások hozzáadott értéke. Az év egészében az átlagnál kisebb növekedést (3,3%) mutatott a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág, de a III. és IV. negyedévi teljesítménye az átlagnál gyorsabban nőtt, ami elsősorban a vízi és a légi szállítás, valamint a szállítás kiegészítő tevékenységei teljesítményének bővüléséből adódott.

A GDP felhasználását tekintve, a háztartások fogyasztási kiadása 1,5 száza%-kal nőtt. Az államháztartás által finanszírozott közösségi fogyasztás az év egészében elmaradt a 2005. évitől: 2006-ban 5,5%-kal csökkent. A végső fogyasztás – az évközben mérséklődő növekedés, illetve a IV. negyedévi csökkenés mellett – 0,4%-kal nőtt. Hosszú évek óta először tapasztalható, hogy a beruházások nem játszanak húzóerőt a gazdasági növekedésben, azaz bővülésük elmarad a gazdaság növekedésétől. A bruttó állóeszköz-felhalmozás – az előző két negyedévben megfigyelt tendencia folytatásaként – a IV. negyedévben 4,6%-kal esett vissza, így az év egészében 1,8%-kal csökkent. Az előző évek magas beruházás növekedése után csökkentek a feldolgozóipari
beruházások, az ingatlanberuházások, valamint az egyéb árutermelő ágazatok beruházásai. Összességében a bruttó hazai termék belföldi felhasználása 0,3%-kal csökkent a IV. negyedévben, az év egészében pedig 0,5%-kal nőtt.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalma az Európai Uniós tagság óta jellemző gyors növekedést is meghaladva bővült 2006-ban. Az export növekedése a IV. negyedévben volt a leggyorsabb (20,1%), az év egészében az exportvolumen 18%-kal nőtt. Az import ennél kisebb mértékben, 14,7%-kal, illetve 12,6%-kal emelkedett – közölte a KSH.