Krízishelyzettel menthető meg az intervenciós kukorica?

Jelenleg nincs sok esély arra, hogy itthon tartható legyen a Magyarországon tárolt uniós intervenciós kukoricakészlet, de a végsőkig harcolni kell érte, ha kell, krízishelyzet kinyilvánításával – mondta a Független Hírügynökség kérdésére Becsey Zsolt, néppárti európai parlamenti képviselő.

Magyarországon – miként szerte Európában – az aszály miatt kukoricahiány lesz, idén a szokásos 8 helyett jó, ha 4 millió tonna terem. Jelenleg az országban van még körülbelül másfél millió tonna úgynevezett intervenciós kukoricakészlet. Ezt a magyar kormány vásárolta fel korábban az Unió engedélyével, akkor, amikor felesleg keletkezett itthon. Ezek a készletek a tagállamokban arra szolgálnak, hogy a közösségben enyhítsék az esetlegesen fellépő hiányt, ebből fakadóan ez a kukorica már Brüsszel tulajdona.

Emiatt a kormánynak nincs joga azt egyoldalú döntéssel magyar gazdáknak eladni, pedig körülbelül 600 ezer tonnára lenne szükség itthon. Rajtunk kívül egyedül Lengyelorszában van jelentős mennyiségű intervenciós kukorica. Erre a két tartalékra vár egész Európa, és emiatt eddig Brüsszelben elutasították azt a kérést, hogy a készlet egy részét itthon tarthassuk.

Becsey Zsolt szerint vesztésre állunk ebben az ügyben, de nagyon sok esetben születtek már egyedi döntések, és most is meg kell próbálni. Szerinte ha a kormány bizonyítani tudná, hogy az intervenciós áron sehonnan sem tud az ország kukoricát vásárolni, akkor válsághelyzetet deklarálhatna, és az Európai Bizottsággal konzultálva esetleg elérhetné, hogy a végleges döntésig megtilthassa a már zajló külföldi felvásárlásokat az intervenciós készletből.

Bonyolítja a helyzetet, hogy – az előrejelzések szerint – egész Európa egyedül Dél-Amerikából tud majd kukoricát importálni. Ott viszont valószínűleg csak génmódosított gabona van. Az EU megosztott ebben az ügyben, de éppen a magyar kormánynak sikerült pár hónapja maga mellé állítani a többséget, amivel megakadályozhatta, hogy Magyarországnak fel kelljen mondania a génmódosított élelmiszerek importjának tilalmát.

Ez az Unión belüli vita nem növeli az intervenciós kukorica itthon tartásának esélyét – ismerte el Becsey Zsolt.