Kártérítést kap a pórult járt terrorista

Kártérítést kap a pórult járt terrorista
Ezer euró kártérítésre kötelezte a görög kormányt, csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága. A pénz annak a férfinak jár, aki évekkel ezelőtt súlyosan megsérült, amikor egy merényletre készülve felrobbant egy házi készítésű bomba a kezében.

A 48 éves Szavasz Kszirosz 2003-ban életfogytiglani börtönbüntetést kapott a szélsőséges November 17-e csoport tagjaként. Azért fordult a strasbourgi bírósághoz, mert szerinte ” embertelenül bántak vele, és nem kapott megfelelő orvosi ellátást”. A balul sikerült merényletkísérlet után a férfi kezét amputálták, látása, hallása és járása erősen leromlott.

A bíróság beadott kérvényében azt állította, hogy 2006-ban visszautasította a börtönhatóság, hogy kórházba kerülhessen. A testület azt közölte, hogy bizonyítékok alapján “a börtönhatóság hajlandónak mutatkozott a férfi speciális kezelésére, de Kszirosz végül hiányos orvosi ellátást kapott.” A testület szerint ezzel sérült az Emberi Jogok Konvenciójának 3-ik cikkelye, amely szerint “senkit nem lehet kitenni embertelen vagy rossz bánásmódnak”.
– Független Hírügynökség –