Kropkó Péter példája is segíthet

A civilszféra, a magánszektor és a központi sportirányítás összefogott a mozgásszegénység ellen.

Tudomány a sportoló nemzetért” címmel nyolc állomásból álló konferenciasorozatot indított útnak, egyben pedig fővárosi sajtótájékoztatón mutatta be április 3-án az ehhez kapcsolódóan összeállított példakép csapatát az Önkormányzati ésTerületfejlesztési Minisztérium sport-szakállamtitkársága valamint a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT).

A sport-szakállamtitkárság sportolói példaképkampányt indít, egykori és jelenlegi sikeres versenyzőket állít példaként a fiatalok, illetve az egész lakosság elé, mert “miközben a versenysportban a legsikeresebb országok közé tartozunk, addig a lakosság háromnegyed része mozgásszegény életmódot folytat.”

Átformálni a gondolkodást

A sportolói csapat tagja Kropkó Péter, Mezei Richárd, Monspart Sarolta, Bodor Richárd, Petrika Ibolya, Németh Zsolt és Demeter József. A nevükben felszólaló, nemrégiben visszavonult világhírű ironman triatlonosKropkó Péter úgy fogalmazott, hogy 36 évig volt élsportoló, ám nemcsak az első hely a győzelem, hanem önmagunk, a lustaságunk legyőzése is az lehet. A miskolci sportember társait is képviselve ígéretet tett arra, hogy személyes példájukkal megpróbálják átformálni az ország lakosságának gondolkodását, kiváltképp azért, mert – amint azt hangsúlyozta – a sportolás, a rendszeres mozgás nem csak pénzkérdés.


Az állomások
A konferencia-sorozat állomásai: Pécs (április 4-5.), Veszprém (április 11.), Keszthely (április 20-21.), Nyíregyháza (május 3.), Budapest (május 9.), Szeged (május 22.), Szombathely (május 30.), Budapest (június 13.). Első alkalommal a sportoló nemzet és az egészséges társadalom kapcsolatáról volt szó, a folytatásban pedig terítékre kerülnek olyan témák, mint a sportturizmus, a népegészségügy, a drog, az informatika, a rekreáció és az utánpótlás-nevelés. A sajtótájékoztató keretében a cél megvalósításának érdekében együttműködési megállapodást írt alá a sport-szakállamtitkárság, az MST, valamint a Magyar Sportújságíró Szövetség.