Krókusszal emlékeznek és emlékeztetnek Miskolcon

Akt.:
Krókuszt ültettek, megemlékeztek
Krókuszt ültettek, megemlékeztek - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – A kirekesztést jelképező Dávid-csillagra emlékeztető sárga virággal emlékeznek a 1,5 millió megölt gyerekre.

Idén először magyar fiatalok is csatlakozhattak a holokauszt-emléknappal záródó nemzetközi megemlékezéssorozathoz, a Krókusz Projekthez. Összesen kéttucatnyian éltek a lehetőséggel, megyénkből egyedüliként a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnáziumának 12/A osztálya. Ők az elmúlt héten el is kezdték a projektet: minden tanuló – 31 diák – egy-egy, a kirekesztést jelképező Dávid-csillagra emlékeztető sárga krókuszt ültetett el az iskola udvarán. Ez azonban csak a kezdet volt, hiszen minden egyes virágpalántához tartozott egy sorszám, amelynek segítségével a világhálón egy idézethez jutnak a diákok, később pedig ezekből állíthatnak össze egy történetet.
A diákok ismerkednek a holokauszttal és más népirtásokkal. Tóth Stella


– A virágültetésen túl a diákok ismerkednek a holokauszttal és más népirtásokkal – kezdte Tóth Stella osztályfőnök. – Választott kortanúkkal, közösségekkel való találkozásokon, beszélgetéseken – irodalmi, zenei és filmélmények által – tudhatnak meg többet a diákok az adott időszakról.

Védetté váljanak

Kiemelte azt is, ahány iskola, ahány közösség, annyiféle projekt jöhet létre, hiszen nincsenek kőbe vésett szabályok. A diákok a maguk választotta módon és eszközökkel dolgoznak, és a maguk választotta műfajban valósítják meg elképzeléseiket – hangsúlyozta az osztályfőnök.

A Krókusz Projekt egyébként egy 2005-ben Írországban indított civil kezdeményezés, amelyhez 12 ország mintegy 80 ezer diákja és tanáraik csatlakoztak, hogy virágültetéssel emlékezzenek a holokausztban megölt másfél millió gyerekre. Az eredetihez képest a hazai projekt picit más: hazánkban a fiatalok saját elképzeléseik szerint, tanári, mentori támogatással dolgoznak, és van projekttermék is, a holokauszt-emléknapon kortársi közösségekben bemutatott, diákok által készített összeállítás.


Hazánkban a Szembenézés Alapítvány koordinálja a programot, azzal a céllal indították el, hogy a diákok ismereteket szerezzenek az elő­ítéletekről, a kirekesztésről és az üldözésről, hogy védetté váljanak ezekkel szemben, és hogy fel tudjanak lépni ellenük.

Az alapítvány szerint a holokauszt-emléknaphoz illeszkedő kezdeményezés az élménypedagógia eszközeit alkalmazza. Növeli történelmi tudásukat és érzékenységüket, nyitottságukat, alkalmazkodóbbá, elfogadóbbá teszi őket mások és önmaguk iránt is.

N. Szántó Rita