KÖRNYEZET – Növénykártevőt akarnak importálni a britek

Növénykártevő importját fontolgatják Nagy-Britanniában, hogy felvegyék a harcot egy szupergyommal, adta hírül hétfőn a BBC brit közszolgálati hírportál.

A kiirthatatlan növény az ártéri japánkeserűfű (Fallopia japonica), amely egy hónap alatt akár egy métert is tud nőni. Föld alatti gyöktörzse vízszintesen 7 méterre is elnyúlik, és 3 méteres mélységig hatol le a talajba.

A japánkeserűfüvet dísznövényként importálták a 19. században, de aztán feltartóztathatatlanul elszaporodott, mert a szélsőséges talajviszonyokat is eltűri, az akár 30 fokos fagy sem árt neki. És ami a legfontosabb: Nagy-Britaniában nincs kártevője.

A japánkeserűfű minden más növényt kiszorít, gyökérzetével utakat, épületalapokat, árvízvédelmi töltéseket tud tönkretenni. Kiirtása nagyon hosszadalmas, fáradságos és – főleg – költséges lenne.

Ezért egy kutatócsoport a növény őshazájában, Japánban nézett kártevő után, amely Nagy-Britanniában elpusztíthatná a betolakodó növényt. Japánban a növény igen elterjedt, de nem nő nyakló nélkül, mint Nagy-Britanniában, mert több mint 180 kártevő rovar és 40 féle gomba pusztítja. A szakértők ezek közül olyat kerestek, amely csak a japánkeserűfüvet szereti, semmi mást.

Így maradt egy rovar, az Aphalara itadori amelynek lárvája ennek a növénynek a nedveit szívogatja, valamint egy gomba. Végül a rovar mellett döntöttek. Az elképzelés szerint a lárvák nem fogják kiirtani az összes japánkeserűfüvet, de valószínűleg annyira le fogják gyöngíteni ezeket a gyomokat, hogy utána már könnyű lesz velük elbánni.

A tervet előbb jóvá kell hagynia a brit környezetvédelmi minisztériumnak. Utána pedig társadalmi vitára bocsátják a tervet.