KÖRNYEZET – Intenzívebb lett a nemi élete a kihalófélben lévő erszényes ördögnek

A kihalás szélére került ausztráliai erszényes ördög egész évre kiterjesztette a párzási időszakot, jelentették be kutatók hétfőn. Korábban már azt is tapasztalták a szakemberek, hogy az erszényes ördögök egyedei a szokásosnál sokkal korábban kezdik a nemi életet.

Ezeket a jelenségeket azóta vették észre a kutatók, amióta egy fertőző rosszindulatú arcdaganat pusztít az erszényes ördögök között. Úgy tűnik, hogy a faj az intenzívebb szexuális élettel próbálja ellensúlyozni a népességszám megcsappanását.

A szakemberek felfedezték, hogy a fajnak újabban egész évben születnek kicsinyei. Korábban a párzási időszak csupán három héten át tartott március-áprilisban- ekkor van ősz Ausztráliában.

Az erszényes ördög, a világ legnagyobb húsevő erszényes állata, amely csak az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén él. Az erszényes ördögök több mint fele rosszindulati arcdaganatban szenved.

A betegség előrehaladtával az állat képtelenné válik a táplálkozásra, és elpusztul. Ezért van az, hogy bár az erszényes átlagéletkora 5-6 év, ma már ritkán látnak 3 évesnél öregebbet.

Az erszényes ördögök pofáját eltorzító betegség harapás útján terjed. Az állatok akkor adják át a betegséget, amikor udvarlás vagy verekedés közben megharapják egymást.

A betegség terjedését az is gyorsítja, hogy az erszényes ördögök száma nagyon megcsappant, emiatt kicsi az állományban a genetikai sokszínűség, és ezért az immunrendszerük nem elég erős a fertőzéssel szemben.