KÖRNYEZET – A kínai por 13 nap alatt körberepülte a Földet

Egy hatalmas szélvihar óriási mennyiségű port emelt a magasban a nyugat-kínai Taklamakán sivatagban, és a por nem egészen két hét alatt körbeutazta a Földet, derítették ki japán kutatók műholdas felvételek elemzéséből.

A felvételek és számítógépes modellek szerint 2007. május 8-9-én a 36 kilométer per órás szél 800 ezer tonna port emelt a levegőbe. A a Tibeti-fennsík meredek falai egyre nagyobb magasságokba kényszerítették a port, amely ekkor mintegy 5 ezer méterig jutott fel.

Meleg levegőáramlatok a por többségét innen még magasabbra emelték, ahol aztán 8 – 10 ezer méter közötti magasságban körberepülte a Földet.

A porfelhő 13 nappal később érkezett megint a Taklamakán fölé, ahonnan indult.

A második földkörüli úton a por egy része a magas nyomású frontrendszer hirtelen megváltozása miatt a Csendes-óceán északnyugati vizeibe hullott. Még nagyobb része az Atlanti-óceán középső vidékein és a Balkánon fejezte be a repülést.

A porfelhőt az amerikai Calipso mesterséges hold Caliop elnevezésű műszere regisztrálta, és az adatokat feldolgozó tanulmány hétfőn jelent meg a Nature Geoscience tudományos folyóiratban.

A Taklamakán sivatag a fő forrása a Föld légkörében szálló pornak, állapítja meg a tanulmány. Az ázsiai por nagy szerepet játszik a magas légköri felhőképződésben. Ezen kívül az ásványi anyagokban gazdag taklamakáni por lényegében “megtrágyázza” az Atlanti-óceán északi medencéjét, mert vasat juttat a vízbe, ezzel táplálja a fitoplanktont, a mikroszkopikus tengeri növényzetet, amely az óceáni tápláléklánc első eleme.

A légkörben lebegő ázsiai pornak jelentősége lehet a klíma szempontjából is, mert visszaverve a napsugárzás egy részét mérsékli az általános felmelegedést.

“Az ázsiai pornak sok folyamatban sokkal nagyobb szerepe lehet, mint eddig gondolták a légkörkutatók” – állapítja meg a japán tanulmány.