Friss hírek

2009.06.05. 05:18

Kétezer diák tüntet az alkoholtilalom ellen az újbudai önkormányzat előtt

<p>Körülbelül kétezer egyetemistát várnak péntek reggel arra a tüntetésre, amelyet a XI. kerületben életbe lépett alkoholtilalom miatt szerveztek a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) hallgatói. A diákok a kerületi önkormányzat elé vonulnak, hogy jelenlétükkel adjanak nyomatékot annak a képviselői beadványnak, amely kivenné a kollégiumokat a rendeletből. A szigorítás miatt ugyanis a nagy múltú kollégiumi szórakozóhelyeken sem lehet alkoholt árusítani este 10 után - mondta el a Független Hírügynökségnek Bohák András, a BME hallgatói önkormányzatának elnöke.</p>

A május végén elfogadott alkohol-rendelet minden olyan újbudai kisboltnak, kocsmának és zenés szórakozóhelynek megtiltja a szeszes ital árusítását este 10 és reggel 6 között, ahol nincs meleg konyha. Ide tartozik a BME hét kollégiuma (Schönherz Zoltán, Kármán Tódor, Baross Gábor, Bercsényi Miklós, Vásárhelyi Pál, Martos Flóra, Wigner Jenő Kollégium) is. Jelenleg ötben működik valamilyen klub, a másik kettőben ősszel nyitnák meg őket, felújított állapotban.

A BME hallgatói önkormányzata attól tart, a szigorítás miatt teljesen ellehetetlenülne a kollégiumi klubélet, ezért már felvette a kapcsolatot a kerületi frakciókkal, amelyek kivétel nélkül támogatásukról biztosították a hallgatókat - mondta Bohák András. A polgármesterrel egyeztetve ezért a június 5-i, azaz a nyár előtti utolsó testületi ülésen Hajdu László független képviselő egy indítvány keretében kezdeményezni fogja, hogy a kollégiumokra ne vonatkozzon az alkohol tilalom, azaz legálisan árusíthassanak szeszes italokat.

A szigorítás ellen tiltakozó tüntetés gyülekezője péntek reggel 9-kor lesz a Feneketlen tónál. A fiatalok innen a XI. kerületi önkormányzat Zsombolyai utcai épülete elé vonulnak; a szervezők békés megmozdulást szeretnének ezért arra kértek mindenkit, hogy ne hozzon magával politikai jelképet és csendben, kiabálás nélkül vegyen részt a demonstráción. A résztvevők egyébként egy karszalagot kapnak, amelyet aznap beválthatnak egy korsó sörre a BME valamelyik klubjában - mondta Bohák András.

A szervezők a BME mind a 23 ezer hallgatóját értesítették a demonstrációról. Az előzetes regisztráció alapján legalább kétezren vesznek részt rajta; a HÖK elnök szerint egyébként a módosítás körülbelül 4-5 ezer fiatalt érint, ennyien szoktak ugyanis rendszeresen megfordulni a BME kollégiumi klubjaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!