Kritikus helyzetben az árpa, a repce és a szőlő – túl korán jött a meleg és nem hullott elég eső

A hirtelen jött meleg miatt egy hónappal korábban kelt életre a természet. Az ősszel elvetett árpa “kikalászodott”, a magkezdemények már látszanak rajta. A gazdák azt mondják: több évtizede nem láttak ilyet. Ráadásul nem hullik elég eső, és a szárazság miatt veszélyben vannak a növények, kritikus például az árpa, a búza, a repce és a szőlő fejlődése.

Március óta nem esett kiadós eső sokfelé az országban, a hőmérséklet magas. A meleg miatt az őszi árpa kalászt bontott, pedig csak május végén kellet volna kifejlődnie. A gazdák szerint ez szinte hihetetlen, évtizedek óta nem történt hasonló. Az árpát így június vége helyett már májusban le kell majd aratni. A gyors növekedés és a szárazság sokba kerül a termelőknek – mondta a Független Hírügynökségnek Tóth István, a Kaposvári Növény és Talajvédelmi Szolgálat igazgatója.

A villányi borászok is aggódnak. A szőlőnek sürgősen esőre van szüksége, mivel a tőkék csapadék nélkül nem tudnak fejlődni. Kritikus helyzetben van a repce is: a növény már április elsején kivirágzott, ami a méhészek jó hír, a gazdáknak viszont nem, mivel a csapadékhiány miatt teljesen kiszáradhat a növény.

A hirtelen jött meleg és a szárazság miatt idén a mezőgazdaságban minden egy hónappal korábban történik. A szakemberek szerint ennek súlyos következményei lehetnek: kevesebb lesz például a búza, és emiatt drágulhat a kenyér.