Kritikus a munkanélküliség Fejér megye déli részén

Drasztikusan megnőtt a munkanélküliek száma Fejér megyében az év első felében. A megye déli részén a legkritikusabb a helyzet, itt a 24-25 százalékot is meghaladja az álláskeresők aránya.

A megyében a munkanélküliségi ráta 12,5 százalék. Az elmaradott déli részeken, az Enyingi és a Sárbogárdi Kistérségben azonban eléri a 24-25 százalékot az állástalanok aránya. Egy családon belül több generáció él, akik soha nem dolgoztak – mondta Varga Gábor, Cece polgármestere, a megyei önkormányzat vidékfejlesztési bizottságának elnöke egy székesfehérvári sajtótájékoztatón szerdán. A válság miatt a megye déli részére a leszakadottak költöznek, a jobbmódúak pedig a városokba települnek, így riasztóan kezd átalakulni a lakosság összetétele. Sárkeresztúron például a lakosság fele roma – tette hozzá.

Ezek a kistérségek nem tartoznak a halmozottan hátrányos helyzetűek közé, amelyek kiemelt támogatást élveznek a pályázatoknál. A kistérségek listáján a 33 legfejletlenebb számít halmozottan hátrányosnak, a sárbogárdi viszont a 35. Az önkormányzatoknak azonban nincs pénzük a pályázatoknál szükséges önrész biztosításához – mondta el Balsay István, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. A szükséges fejlesztések elmaradnak, Fehérvártól 10-15 kilométerre egészségügyi központok épülnek, 40-50 kilométerre semmi – hangsúlyozta. Hozzátette: sokat jelentene, ha megépülne az M8-as, amely vonzaná a vállalkozásokat.

Az M8-as út Veszprémet, Dunaújvárost és Sárbogárdot összekötő szakasza ebben az évben épült volna meg, de elhalasztották, nem tudni, mikor valósul meg.