Kreszmódosítás a közlekedés biztonságáért

Stoptábla
Stoptábla
Budapest – A kormány a közúti közlekedésben résztvevők biztonságának javítása érdekében, az Európai Unió vonatkozó irányelveivel összhangban a KRESZ módosításáról döntött.

A jogszabályt módosító rendelet várhatóan 2007. április 1-jén lép hatályba. A rendelet értelmében többek között a következő módosítások várhatók:

A lakott területen kívüli úton közlekedő kerékpárosoknak és gyalogosoknak – éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén – fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselniük. E rendelkezés a kerékpárosokra 2007. június 1-jétől, a gyalogosokra 2008. január 1-jétől vonatkozik.

Azon biztonságos közutakon, amelyek sem nem autóutak, sem nem autópályák, ám kialakításuk lehetővé teszi a 90 km/h-nál gyorsabb közlekedést (pl. gyorsforgalmi utak esetében), a közutak kezelőinek lehetősége lesz a sebesség felső határát jelzőtáblával, 90 km/h felett meghatározni.

A gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket – testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben (biztonsági gyermekülés) rögzítve szállítható.

Iskolabuszok esetében 2009. szeptember 1-jétől a gyermekek biztonságát jelentősen fokozó előírások lépnek hatályba. Az üléseket biztonsági övvel kell ellátni, a gyermekeket gyermekbiztonsági rendszerben (biztonsági gyermekülés) kell elhelyezni, az autóbuszokat figyelemfelkeltő táblával kell megjelölni, valamint az állva utazás lehetőségét is meg kell szüntetni.

Szavazhattunk

Hosszú ideje körülbelül 1300-an halnak meg évente közúti balesetben, és csaknem 30 ezren sérülnek meg. Kóka János szakminiszter tavaly december 12-én jelentette be, hogy a nem javuló baleseti statisztikák teszik indokolttá a KRESZ módosítását.

 A GKI honlapján egyébként egy hónapig lehetett véleményt nyilvánítani szavazás útján arról, egyetért-e a tervezett módosításokkal. A legtöbb voks – 12.811 – a fényvisszaverő mellény használatával összefüggésben érkezett, 56 százalék helyeselte a változást. A szavazók a gyermeküléssel kapcsolatosan nem voltak elragadtatva a módosítási tervtől: 1603 szavazat közül ugyanis 881 volt „nem”.

Kapcsolódó anyagok:

  • Mellény a gyalogosokra és a biciklisekre
  • Megszüntetné a jobbkéz-szabályt az MDF
  • Csaknem 20 ezren szavaztak már a KRESZ módosításáról
  • Szavazás a KRESZ-ről – az utolsó kérdés is felkerült az internetre


  • További hírek a Magyarország kategóriából