Kreációk a frizsiderből és a kamrából

Szőllősi Viktória
Szőllősi Viktória
Vadgazdának tanult, hal-és vad helyett legtöbbször zöldséges ételekkel pályázik. Találkozásunkkor pártatlanul, csak mint nő a nőt faggattam rendszeresen pályázó fiatal olvasónkat, Szőllősi Viktóriát főzési szokásairól.

Akár elfogult is lehetnék. Beszélgetőtársamat Viktóriának hívják, ő is szeret főzni, s a tanult szakmánk is azonos. De ígérem, csakúgy mint eddig, igyekszem a tényekre hagyatkozni. Találkozásunkkor pártatlanul, csak mint nő a nőt faggattam rendszeresen pályázó fiatal olvasónkat, Szőllősi Viktóriátfőzési szokásairól.
A hölgy Nagykállóban gyermekeskedett, érettségit követően tanulmányai Szegedre, Debrecenbe szólították. Amióta az eszét tudja, mindig érdeklődött a főzés iránt, amit bár kényszer szült, mégis szívesen tett. Szülei sokat voltak távol, így Viki gyakran kísérletezgetett a konyhában. Autodidakta módon tanulta meg a főzés tudományát.

Töltött palacsinta

Darált csirkehúst hagymán megpirítunk, megfûszerezzük.
Sós palacsintákba töltjük kanalanként a
párolt húst, minden palacsintába egy szelet sajtot
is rakunk. Háromszög alakúra hajtjuk, lisztbe, tojásba,
morzsába, majd újra tojásba forgatjuk és forró
olajban megsütjük. Rizs illik mellé.

– Ha valahol kóstolok, látok valami kedvemre valót, otthon megpróbálom elkészíteni. De megesik, hogy csak körülnézek a hűtőben, és abból kreálok új ízeket, amit otthon találok.
Az ínyenc hölgy nem szereti a túl sok fűszert, és bár szeret pecázni, a halételek elkészítésében – saját bevallása szerint – még vannak hiányosságai. Receptjeivel lapunk hasábjain is találkozhattak, s találkozhatnak majd a jövőben is. Legutóbb a havi legjobbak között szerepelt az általa küldött göngyölt káposzta.
– Szeretek versenyezni is. Ha pályázni lehet, jelentkezem, és sokszor a szerencse is mellém áll – mesélte.
Viktória vadgazdálkodási szakon szerzett agrármérnöki diplomát, így nem csoda, hogy elsősorban a természetben érzi elemében magát. Sokszor főz a szabadban, a haverok és a vőlegénye lelkes közönségnek bizonyulnak a bográcsnál.

Szereti az egészséges ételeket is, ha grilleznek, zöldségeket is dob a rácsra, mert szerinte utánozhatatlan ízek születnek ilyenkor.
– Emlékeim szerint először pörköltet készítettem, amivel apukámat akartam meglepni. Ma pedig főleg a kedvesem miatt állok a tűzhely mellé.

Hetente háromszor meleg ételt készítek. Van, amikor egyszerűbb fogások – fóliában sütött csirke – a vacsora, de ha van időm és kedvem, bármit megfőzök. A rakott krumplival mindig sikert aratok, az egyik kedvencünk pedig a töltött palacsinta – mesélte.

– Pók Viktória –