Krakkói Zsidó Kulturális Napok – Budapesten

Klezmer zene, kiállítások, valamint fiatal lengyel művészek rövidfilmjei várják a közönséget augusztus 25-és szeptember 2-a között a Krakkói Zsidó Kulturális Napokon. A kulturális rendezvénynek a budapesti Erzsébetváros ad otthont – tájékoztattak a szervezők.

A Budapesti Nyári Zsidó Fesztivál keretében rendezik meg a Krakkói Zsidó Kulturális Napokat. A lengyelországi zsidó kultúrát bemutató program a VII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat és a Krakkói Magyar Centrum közös kezdeményezése.

A krakkói Kázmérnegyed évszázadokon keresztül, a második világháborúig a lengyel zsidóság egyik kulturális központja volt. A budapesti Erzsébetváros és a krakkói Kázmérnegyed között számos párhuzamot lehet felfedezni, ez adta az ötletet a szervezőknek rendezvényhez.

Augusztus 26-án a Godot Galériában kortárs lengyel képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás. A Szimpla Kertben augusztus 28-ától látható egy fiatal krakkói fotóművész, Katarzyna Dorota kiállítása.

A Rumbach Sebestyén utcai Kis Zsinagógában hallgathatja meg a közönség augusztus 29-én a Max Klezmer Band koncertjét. Az együttes repertoárjában a zsidó néphagyományokat ötvözi jazz improvizációs elemekkel.

Szeptember 2-án és 3-án az Örökmozgó Filmmúzeumban zsidó tematikájú rövid-és dokumentumfilmeket vetítenek fiatal lengyel filmesek munkáiból.

Bővebb információ a programról a: www.zsidonyarifesztival.hu/krakkoifesztival oldalon olvasható.