Közzétették az energiahatékonysági pályázatot

Közzétette honlapján a lakossági energiahatékonysági pályázatot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM). Az interneten több helyről letölthető űrlapokat a szükséges egyéb dokumentumokkal együtt április 10-étől lehet benyújtani az Energia Központ Kht.-hoz.

A GKM egy pályázatot hirdetett, aminek a keretein belül energia-megtakarítást szolgáló átalakításokra, illetve megújuló energiahordozók felhasználására lehet támogatást kérni.
A pályázatra egyénileg vagy lakóközösségként lehet jelentkezni, de csak olyan házakban élők pályázhatnak, amelyek még hagyományos technológiával és 1994 előtt épültek.

Energiatakarékossági beruházásnak számít például a külső hőszigetelés, valamint a nyílászárók és az energiaellátó berendezések cseréje. Megújuló energiahordozók a napkollektorok, a hőszivattyúk, vagy más megújuló energiahordozóval üzemelő
berendezések.

A vissza nem térítendő támogatás értéke a teljes átalakítás legfeljebb 15 százaléka lehet, de lakásonként maximum 265 ezer forint. A költségek fennmaradó 85 %-ára, illetve ha az állami támogatásra szánt pénz elfogy, akkor a 100 %-ára kedvező feltételekkel hitelt lehet felvenni, aminek a kamata jelenleg 6,4 %.
A legmagasabb felvehető hitel összege energiatakarékosságra lakásonként 1,5 millió, megújuló energia használatára 3,735 millió forint. Ha valaki a teljes beruházást hitelből fedezné, 1,765 millió, illetve 4 millió forint hitelt igényelhet.

A pályázati keret vissza nem térítendő támogatásra 2,4 milliárd forint, a kedvezményes kamatozású hitelre 16 milliárd forint.

A részletek és a pályázati formanyomtatvány a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (www.gkm.gov.hu), az Energia Központ Kht. (www.energiakozpont.hu) és a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság (www.mfb.hu) internetes honlapjáról tölthető le.

A minisztérium által közzétett adatok szerint a korábbi energiatakarékossági programok tapasztalatai azt mutatják, hogy az átlagosan 900 ezer és 1 millió forint közötti beruházással átlagosan 30 %-kal csökkent az energiafelhasználás. Ekkora beruházás tüzelőolaj fűtés esetében mai árakon körülbelül 5, földgáznál körülbelül 13 év alatt térül meg.