Friss hírek

2010.07.18. 12:45

IMF-EU-tárgyalások: az MSZP mielőbbi folytatást vár

<p>Az MSZP felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát, hogy ne veszélyeztesse Magyarország pénzügyi stabilitását. Mesterházy Attila, a párt elnöke vasárnapi közleményében úgy fogalmaz: az elmúlt években az ország lakosságának sok áldozatot kellett hoznia ahhoz, hogy a költségvetés hiánya csökkenjen, tarthatóak legyenek a büdzsé számai, de az eddigi eredményeket gyorsan le lehet rombolni. A szocialisták azt kérik: mielőbb jelöljék meg az IMF-fel és az EU-val való egyeztetések folytatásának dátumát.</p>

Mesterházy Attila szerint a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások tétje, hogy Magyarország megőrzi-e a nehezen helyreállított nemzetközi tekintélyét, hitelét a világban és a külföldi pénzpiacokon. A pártelnök-frakcióvezető úgy fogalmaz: hitelesség és hosszú távon tartható stabil költségvetés nélkül nem lehet az ország fejlődését biztosítani. Hozzáteszi: az elmúlt években sok áldozatra volt szükség ahhoz, hogy tartani lehessen a költségvetés számait, ez eredményezte azt is, hogy Magyarország elkezdett kilábalni a válságból és stabilizálódott a forint.

A pártelnök úgy véli: az eddigi eredményeket gyorsan le lehet rombolni, de megfogalmazása szerint senki sem gondolta volna, hogy az Orbán-kormány ilyen gyorsan bebizonyítja, hogy alkalmatlan a válság kezelésére, egy koherens költségvetés és gazdaságpolitika kidolgozására. Mesterházy Attila emlékeztet: korábban Kósa Lajos és Szijjártó Péter felelőtlen mondatai megmutatták, mit okoz a hozzá nem értés. Most pedig amit a Matolcsy György által vezetett kormánydelegáció tett, az vagy dilettantizmus, vagy tudatos károkozás - véli a szocialista politikus. Hozzáteszi: mindkét változat életveszélyes az ország szempontjából, mert az árát az adófizetőknek kell kifizetni, elsősorban pedig annak a másfél millió családnak, akiknek deviza alapú hitele van.

Az MSZP felszólítja a miniszterelnököt, hogy mindent kövessen el azért, hogy az ország hitelessége, finanszírozhatósága erős hazai és nemzetközi lábakon álljon. Azt is kérik a kormánytól: hozza nyilvánosságra a tárgyaláson történteket, hogy pontosan lehessen tudni, mi okozta azok megszakadását. Emellett az egyeztetések folytatásának dátumát is azonnal meg kell jelölni - teszi hozzá a pártelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!