Közzétette a gombaszakellenőröket foglalkoztató piacok listáját a Nébih

Budapest, 2012. október 30., kedd (MTI) – Közzétette a gombaszakellenőröket foglalkoztató piacok listáját és nyitvatartásukat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az elmúlt napok halálos kimenetelű gombamérgezései miatt.

Az őszi gombaszezon a szárazság miatt egy hónappal később kezdődött, de a szokásostól eltérően a gombák nemcsak a hegyekben jelentek meg nagy számban, hanem az alföldi réteken, legelőkön és erdőkben is – hívta fel a figyelmet közleményében a Nébih, fokozott óvatosságra kérve a fogyasztókat.

A tájékoztatás szerint a szakemberek nemcsak a mérgező fajtákat tudják biztonsággal kiválogatni, hanem azokat a gombákat is, amelyek fogyaszthatóvá tételéhez speciális eljárás szükséges, például 20 percen túli főzést igényelnek, vagy alkohollal együtt nem fogyaszthatók.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal figyelmeztet arra is: a vadon termő, gyűjtött gombákat csak állandó szakellenőri jelenlétet biztosító piacokon, szakellenőri igazolással együtt szabad értékesíteni, amelyet az árusnak a gomba mellé ki kell helyeznie.

A gombaszakellenőrt foglalkoztató piacok listája megtalálható a Nébih honlapján (www.nebih.gov.hu).

– MTI –