Közúton, világítás nélkül

Négyszázhatvannyolc járművet ellenőriztek a napokban a megyében. Az országos közúti ellenőrzési akció – amelyet a Közlekedési Főfelügyelet és a megyei Közlekedési Felügyelet szervezett – célja volt a járművek közlekedésbiztonsági, környezetvédelmi megfelelőségének, valamint a szállítást végző járművek okmányainak ellenőrzése.

Helyszíni bírság

Az akció során ellenőrzött 468 gépjárműből 188 külföldi hatósági jelzésű volt – mondta Virányi Viktor, a közlekedési felügyelet ellenőrzési csoportvezetője.

Ezek közül főként a közúti személy és áruszállítást végző járműveket ellenőrztük. Vezetési és pihenőidők szempontjából 256 gépkocsivezetőt ellenőriztek a szakemberek, ebből 98 külföldi állampolgárt. Az eredmény: 12 esetben (6 külföldi) volt szükség helyszíni bírság kiszabására, egyszer pedig megszakították 45 percre az utazást.

A közlekedésbiztonsági ellenőrzések végrehajtásában szerepet kapott a megyei mobil műszaki mérőállomás is. Munkájának eredményeképpen az ellenőrzött 27 járműből húsz esetében szabálytalanságot állapítottak meg. Tizenkettőt soron kívüli műszaki vizsgálatra rendeltek a szakemberek, három esetben súlyos hiányosságok miatt a hatósági jelzést a helyszínen levették. Ennek az ellenőrzésnek a tanulsága, hogy a korábbi tapasztalatokat támasztják alá. Ugyanis a járművek ötöde – mint legutóbb is – hibás, nem működő világító- és jelzőberendezéssel vesz részt a közúti forgalomban.

Pótdíj fizetés

Az akció keretében négy járműnél ellenőrizték a veszélyes anyag szállítás feltételeinek meglétét, húsznál tengelytúlsúly mérést végeztek.

A veszélyes anyag szállító járművek esetében most nem találtak szabálytalanságot az ellenőrök, a tengelysúlyt túllépőknél több esetben pótdíj fizetést rendeltek el. Érdekességként megemlítendő, hogy az unión belüli és kívüli járművek ellenőrzésekor hasonló arányban fordult elő hiba (16 százalékuknál), míg a belföldiek esetében 19 százalékánál fordult elő szabálytalanság – mondta befejezésül Virányi Viktor.

– Sipos Béla –