Köztörvényes bűncselekmények gyanújával fogták le a "nemzeti hőst"

Köztörvényes bűncselekmény elkövetésének gyanújával fogták le péntek este Szarajevóban Naser Oricot, a srebrenicai bosnyák erők háborús parancsnokát, akit nemzeti hősként tisztelnek a boszniai muzulmánok. Nem hivatalos információk szerint védelmi pénzek kikényszerítésének bűntettével gyanúsítják.

Vele együtt előállítottak még három személyt, egyikük szerb állampolgár. Köztük van a Damir Fazlic üzletember, aki ellen már korábban is vizsgálatot kezdeményeztek pénzügyi visszaélések miatt.

A rendőrségi akciót a szarajevói kantonális ügyészség rendelte el, és a muzulmán-horvát föderáció rendőrsége hajtotta végre. A lefogott személyek különböző bűncselekményekben vettek részt. Védelmi pénzek címén több százezer konvertibilis márkát vágtak zsebre (egy konvertibilis márka fél euró).

A Dnevni Avaz szarajevói muzulmán napilap szerint újabb letartóztatások várhatók. Hírt ad arról is, hogy ma házkutatást tartottak a srebrenicai háborús parancsnok lakásán. Oricot ugyanaz az ügyvéd képviseli, aki a hágai törvényszék előtt is védte – igen sikeresen.