Közterület-használati megállapodást kötött az V. kerület és az Amerikai Nagykövetség

50 évre szóló és újabb 50 évre meghosszabbítható közterület-használati megállapodást írt alá hétfőn az V. kerületi önkormányzat és az Amerikai Nagykövetség. A képviselet a Szabadság téri épület körüli, biztonsági zónaként használt területért 50 év alatt éves részletekben összesen 1,8 millió dollárt fizet. Az Egészségügyi Minisztériumtól követelt 10,5 milliárd forintos közterületi parkolási díjjal kapcsolatban a kerület polgármestere elmondta: hétfőn reggel kapott egy faxot az egészségügyi minisztertől, amelyben a tárca vezetője elismerte, hogy technikai okok miatt nem fellebbezték meg a kerületi önkormányzat fizetésről szóló határozatát.

Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségével kötött megállapodás garantálja, hogy az épület körüli biztonsági zóna a nagykövetség elvárásainak megfelelően alakítható ki. Ugyanakkor a környező, most lezárt terület egy részét megnyitják majd a gyalogos forgalom előtt – jelentette be hétfőn Rogán Antal, a kerület polgármestere. Hozzátette: a Perczel Mór és a Kiss Ernő utca biztonsági zóna melletti része átjárható lesz. A megállapodás 50 évre szól, de újabb 50 évre meghosszabbítható. A nagykövetség a biztonsági zónaként használt közterületért 50 év alatt éves részletekben összesen 1,8 millió dollárt fizet – ismertette Rogán Antal.

George W. Bush amerikai elnök tavalyi budapesti látogatásakor kötelezettséget vállalt, hogy a Budai Várban található, Táncsics Mihály utca 9. szám alatti ingatlant az Egyesült Államok visszadja Magyarországnak. Az V. kerülettel kötött megállapodás segíti ennek a kötelezettségnek a betartását is. A Várban lévő épületet egy Szabadság térire cserélnék ugyanis, és a megállapodásban már ez is szerepel – közölte April H. Foley, az USA budapesti nagykövete. Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára elmondta: az Amerikai Nagykövetséggel szomszédos épület a Magyar Állam tulajdona, ez a cserealap.

Az Egészségügyi Minisztériumtól követelt 10,5 milliárd forintos közterületi parkolási díjjal kapcsolatban Rogán Antal elmondta: hétfőn reggel kapott egy faxot az egészségügyi minisztertől, amelyben a tárca vezetője elismerte, hogy technikai ok miatt nem fellebbezték meg a kerületi önkormányzat fizetésről szóló határozatát.

Az önkormányzat július 4-én két határozatban szólította fel az egészségügyi tárcát egyrészt a parkolónak használt, lezárt terület felszabadítására, másrészt a közterület-használati díj visszamenőleges kifizetésére. A minisztérium azonban csak a lezárt terület kinyitásáról szóló határozat ellen fellebbezett. Rogán Antal szerint a faxban az szerepel, hogy technikai ok miatt nem került be a fellebbezésbe a másik, a fizetésről szóló határozat száma, ami ellen szintén tiltakozik a tárca.

A polgármester szerint valaki nyilván hibázott a minisztériumban, de ennek tisztázása az egészségügyi miniszter feladata. A fellebbezési határidő lejárt, így az önkormányzat fizetésről szóló határozata július 24-én jogerőre emelkedett. Rogán Antal közölte: a tárcának 15 napon belül fizetnie kellett volna. Mivel ezt nem tette meg, az önkormányzat pénteken inkasszót nyújtott be az Egészségügyi Minisztérium számlájára. Az inkasszó hétfőn megérkezett a Magyar Államkincstárhoz, a kerület várja a reakciót – mondta a polgármester.

A V. kerület csaknem egy éve próbálja elérni, hogy a minisztériumok, illetve a helyi közintézmények ne zárják le azokat a területeket, amelyeket parkolónak használnak, illetve visszamenőleg is fizessék ki azok használati díját. Az ügyben már több mint 20 közintézménnyel megegyezett a kerület, csak a Honvédelmi Minisztériummal és az egészségügyi tárcával nem sikerült még megállapodni.