Központi bank: továbbra is kihívások előtt áll a kínai gazdaság

Sanghaj, 2012. május 27., vasárnap (MTI) – Bár egyes iparágak óriási növekedési lehetőség előtt állnak, általánosságban továbbra is növekvő belső és külső kihívások várnak a kínai gazdaságra – írja a kínai nemzeti bank (PBoC) éves jelentésében.

A világgazdasági környezet bizonytalansága, az exportpiacok gyengesége, a lassuló belső gazdaság, a szűk hitelfelvételi lehetőségek, az infláció, egyes iparági túlkapacitások, a kis- és középvállalatok nehézségei mind-mind komoly nyomást jelentenek és hosszú távú kezelést követelnek a kínai vezetéstől – írja a PBoC. A nehézségek kezelésére a hatóságoknak óvatos és rugalmas monetáris politikát kell követniük – erősítette meg az év elején már irányul szabott gazdaságpolitikai irányt a jegybank.

A pozitívumokról szólva a jelentés kiemeli: egyes fogyasztási és ipari ágazatok előtt óriási lehetőségek és növekedési potenciál áll, köszönhetően a rendelkezésre álló jövedelem emelkedésének és a belső fogyasztás fellendítését célzó központi intézkedéseknek. A pénzügyi rendszernek ugyanakkor a korábbinál jobban kell szolgálnia a reálgazdaságot – idézi a jelentés Csou Hsziao-csuant (Zhou Xiaochuan), a központi bank kormányzóját.

A PBoC a gazdasági reformok következő lépéseként a szigorúan szabályozott kínai kamatlábak liberalizációját ígérte, emellett a régóta problémát jelentő tartományi- és magánhitelezési platformok felülvizsgálatának javítását szorgalmazta. A konkrét növekedési kilátásokról nem szól a dokumentum, a jegybank hivatalos kiadványa ugyanakkor pénteken azt írta: a gazdaság stabil mértékben fog növekedni idén.

– MTI –