Központban az egészség Mezőkeresztesen

Központban az egészség Mezőkeresztesen
Mezőkeresztes – Egészségmegőrző és egészségre nevelő programok valósultak meg a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napköziotthonos Óvodában.

Mintegy 9,9 millió forintos uniós támogatással valósult meg 2013. augusztus 1-től kezdődően az egészségre nevelő és szemléletformáló projekt Mezőkeresztesen, amelynek segítségével a Harmatcsepp Napköziotthonos Óvodába járó gyerekek és szüleik, valamint az óvodapedagógusok egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteit gyarapították, illetve egészségnapokat is szerveztek számukra.

Szemléletváltozást

A projekt keretében kitűzött cél volt, hogy az óvodások, szüleik illetve a pedagógusok – mint célcsoport – tekintetében szemléletváltozást érjenek el, valamint az egészségi állapotot fejlesszék egészségtudatosságra neveléssel, illetve motiválással, az egészséges életvitelhez szükséges készségek elsajátításának elősegítésével. A gyermekek tekintetében különösen fontos volt, hogy kiskoruktól hozzá szoktassák őket a testmozgáshoz és megismertessék velük az egészséges táplálkozás fontosságát.
Mezőkeresztes önkormányzata, mint kedvezményezett ennek a programnak a keretében is megmutatta, hogy kiemelten foglalkozik a település kiskorú lakóinak egészségügyi állapotával.

Emellett fontos kiemelni az óvodapedagógusok lelkiismeretes munkáját is: az „Együtt egészségesen!” nevet viselő környezeti és nevelési óvodai programjuk segítségével a mindennapokban és ennek a pályázatnak a keretében is olyan szemléletmód kialakítására törekszenek az óvodában, hogy a gyerekek értéknek tekintsék önmagukat, egészségüket, környezetüket. A projektbe mindkét óvoda gyermekeit, a szülőket és a pedagógusokat is bevonták.

Az elmúlt időszakban ennek – és a lelki és testi egészségmegőrzésnek – jegyében változatos programsorozatot szerveztek.

A programok között szerepelt egy interaktív kiállítás, amely a dohányzás káros hatásait mutatta be a gyerekek életkorának megfelelően, továbbá meseelőadást és játékos feladatokat is szerveztek számukra.

Több tematikus egészségnapot tartottak a projekt során: sportnapot rendeztek a szülők bevonásával, egy másik napon mozgásos programokat és táncfoglalkozást, egy harmadikon pedig túrát szerveztek, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az egészséges életmódra. Az egészséges táplálkozás megismertetése is kiemelt szerepet kapott: a gyümölcsfogyasztás előnyeiről, a zöldségek táplálkozásbeli szerepéről is hasznos ismereteket kaptak a gyerekek, illetve a gyakorlatban is készítettek ilyen ételeket, és a gyógyteakészítést is kipróbálhatták.

Április végén három napon keresztül változatos programok várták a gyerekeket: az egyik nap kirándulással telt, másnap az óvoda udvarának takarítása és virágok ültetése következett a szülők közreműködésével. A harmadik napon pedig szűrővizsgálatokon vettek részt az ovisok.

A projekt további programjain a víz jelentőségével vagy éppen a testápolás, tisztálkodás fontosságával is megismerkedtek az óvodások.

Az egészségre nevelő programok élményszerű, tapasztalati ismereteket hordoztak, melyekkel a gyerekek esetében is hozzájárultak az ismeretek átadásán túl a gyerekek mindennapi szellemi és fizikai közérzetének javításához. Sok program a szülők aktív közreműködésével, segítségével valósult meg.

A projekt keretében eszközbeszerzésre is nyílt lehetőség, így többek között vérnyomásmérőt, személymérleget, sporteszközöket (focilabda, hullahopp karika, tornaszőnyeg, ugrókötél), társasjátékot, főzőedényeket, tányérokat, turmixgépet, rajzszereket és sátort is vásárolt az önkormányzat.