Közpénzből épül közpark a Kossuth téren

Több mint egymilliárd forint állami támogatásból épülhet meg a Parlament elé, a Kossuth térre tervezett közpark. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint Gyurcsány Ferenc Szili Katalinnak írt válaszlevelében azt írta, hogy támogatja az ötletet, és egyelőre úgy tűnik a Kossuth tér átalakítása a központi költségvetésből finanszírozható. Demszky Gábor keddi levelében megköszönte a kormányfő támogatását, a főpolgármester szerint már nyáron eldőlhet ki építi a közparkot és az hogy néz majd ki.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a kormányfő összegről nem ír válaszában, de elfogadja a Házelnök által előterjesztett nagyságrendet. A kialakítandó park terveiről, költségvetéséről a Miniszterelnöki Hivatal nem tudott információt adni, mert mint írják az elképzelések szerint a beruházás lebonyolítója az Országgyűlés Hivatala lenne. A Főpolgármesteri Hivatal első becslése szerint több mint 1 milliárd forintba kerülhet a beruházás.

Budapest főpolgármestere közben levélben köszönte meg Gyurcsány Ferenc támogatását. Demszky Gábor levelében azt írja, hogy a Főpolgármesteri Hivatal és az Országgyűlési Hivatal már megkezdte az egyeztetéseket a szükséges jogi lépésekről, az erre vonatkozó alapszerződést a Fővárosi Közgyűlés akár már a soron következő, 2007. március 29-i ülésén tárgyalhatja.

Demszky Gábor kitér arra is, hogy a tér rendezésére vonatkozó tervpályázati dokumentáció előkészítésében az utolsó egyeztetések folynak. A szakmai kérdésekben és a bíráló bizottsági tagok kiválasztásában a Magyar Építőművészek Szövetségét vonták be. A főpolgármester szerint akár már nyár elejére eldőlhet, hogy mikorra, milyen formában és ki építi meg a Kossuth téri közparkot.